krönika I morgon invigs den 23:e (XXIII) olympiska vinterspelen i Pyeongchang i Sydkorea. Fram till den 25:e februari ska 15 grenar avgöras. Men min fråga är – när kommer vi att ha de slutliga resultatlistorna i våra händer?

Än så länge har inte förhandssnacket inför tävlingarna i Pyeongchang handlat speciellt mycket om idrott. Nej, i stället är det två andra saker som intresserar alla makthavare i världen liksom de som inte gillar fusk.

Missförhållandena mellan Nord- och Sydkorea har varit många ända fram till för en vecka sedan då Nordkorea helt plötsligt beslutade sig för att bidra med några deltagare och även funktionärer till spelen i Sydkorea. Dessutom ställer man upp med ett kombinerat damhockeylag med Sydkorea.

Därmed lär vi slippa allt tjafs om de missiler som Nordkorea då och då skrämmer resten av världen med. Inte kommer Kim Yong-nam skjuta på sina egna deltagare under OS?.

Den nordkoreanske ledaren har dock inte något med dopnings-OS att göra. Här handlar det framförallt om Ryssland och frågan hur många som egentligen var dopade under hemma-OS i Sotji 2014. IOK stängde först av 42 ryska idrottare på livstid, men ändrade sig i helgen då man friade 28 av dem.

Ryska myndigheter sökte ackreditering för 13 av de aktiva samt två ledare, men efter noga övervägande säger IOK nej till deras medverkan trots att de är friade på grund av för dåliga bevis.

Därmed kommer den ryska truppen bestå av 169 aktiva (232 i Sotji) vilka kommer att tävla under neutral flagg. Inte heller den ryska nationalsången får spelas i händelse av guldmedaljer.

Just ryssarna har ju skapat väldigt stor oro efter hemmaspelen för fyra år sedan. Den ena resultatlistan efter den andra har IOK tvingats ändra.

Ta exempelvis herrarnas sprintstafett. Här kom Emil Jönsson och Teodor Peterson trea i spåren. Men för en tid sedan tilldelades de två svenskarna silvret då ryssarna Maksim Vylegzjanin och Nikita Kriukov blev diskade. Men i helgen fick ryssarna tillbaka silvermedaljerna sedan IOK upphävt livstidsavstängningarna. Och Peterson/Jönsson var trea igen…

Fyra år har alltså gått och jag tror fortfarande inte sista ordet är sagt i dopningscirkusen. Därmed kan vi räkna med att tidigast 2022 kan de slutliga prislistorna från Pyeongchang vara klara…

Här måste vi ändå hoppas att det finns med lite svenskar på toppositionerna. I Sotji blev det 15 medaljer men det vågar inte ens Sveriges Olympiska Kommitté tro på. Då var det framförallt längdskidorna som gladde med många medaljer.

Nu verkar vi bara ha två damer som kan slåss om medaljerna. Naturligtvis hoppas vi Charlotte Kalla ska ta en eller två medaljer individuellt och att Stina Nilsson vinner sprinten. Dessutom har skidtjejerna en klar medaljchans i stafetten. Inte ens Norge går säkra här…

Inom freestyle har vi två riktigt stora guldchanser. Att Sandra Näslund ska vinna på damsidan förutsätter jag bara, men även Henrik Harlaut har imponerat de senaste veckorna och kan också vinna i OS.

Alpint blir det tufft men André Myhrer och Frida Hansdotter har båda chansen att stå på pallen. Liksom laget där två herrar och två damer ingår. Fast här är Schweiz storfavoriter till guldet.

Skidskytte har varit en bra svenskgren i de senaste spelen. Men vi är klart sämre i dag även om jag ger damerna en liten bronschans i stafetten. Herrarna har fortfarande bara Fredrik Lindström av klass och inte ens han räcker , går knappast in bland de tio främsta.

Tittar vi på lagen i övrigt så måste vi naturligtvis tro på Tre Kronor. Ishockeyn saknar ju NHL-proffsen, men den svenska truppen ser så intressant ut att vi bör gå långt. Vi har med många rutinerade KHL-proffs men mina favoriter till guld blir Ryssland.

Damerna däremot är chanslösa mot Kanada och USA och förlorar nu nästan alltid mot Finland också, så det blir nog bara en retlig fjärdeplats i Leif Boorks sista turnering.

Våra curlarna har av tradition stora förväntningar på sig. Både lag Niklas Edin och lag Anna Hasselborg har klar guldchans.

Ser alltså ganska bra ut på den sportsliga sidan. Låt oss tippa tolv medaljer, varav fyra guld! Och att spelen i Sydkorea ska kunna genomföras utan en massa andra incidenter än de sportsliga.