Spelmarknaden är en extrem vinstmaskin för bolagen och har utvecklats starkt de senaste åren. Under 2018 omsatte spelbolag med tillstånd att verka i Sverige 16,7 miljarder kronor netto, efter utbetalda vinster, enligt folkhälsomyndigheten.

Spelbolaget Unibet har startat 30/30-fonden för att på något sätt betala tillbaka till idrottsrörelsen. Med start från i år får 30 föreningar i Sverige 30 000 kronor var för det arbete de gör i det tysta.

Förra onsdagen var det utdelning av prischecker och som enda klubbar i Östergötland belönades handbollsklubben Hultic från Åby samt Waldemarsviks hockey med var sin check.

Prisutdelare var New York Rangers målvakt Henrik Lundqvist som varit med och valt ut föreningarna i sin roll som juryordförande.

– Han höll ett tal om Stig som såg till att få i ordning på en gammal grusplan i Åre där han växte upp genom att dra stockar bakom bilen. Hur han köpte spån för att rita linjer till planen. Det gjorde att ett lag drogs ihop och de senare kunde ta sig till Gothia Cup, där de tog sig långt. Det är sådant engagemang 30/30-fonden handlar om, berättar Wifs Fredrik Österström.

För 100-årsjubilerande Wif ska alla pengarna gå till ungdomsverksamheten och "Alla på is".

Hultic vill investera i bas- samt TS 1-utbildningar för ledarna på ungdomssidan.

– Det man slogs av när vi träffade föreningar från hela Sverige var att vi delar samma mål och har samma problem. Vilket driv det finns, samtidigt som det är svårt att få människor att ställa upp. När man läser i media handlar det mest om storklubbar eller att övriga idrottssverige är på väg att läggas ned. Därför är det roligt att det finns sådan passion ute i landet, säger Hultics Viktor Larsson.