LÄS MER: "Jag förstår frustrationen"

Kolla in bilderna från november 2015. Borgias ordförande Marcus Johansson guidade runt på bandybanan vid Himmelstalundshallen med en bunt papper i handen.

Redan då var han uppgiven och frustrerad över isbristen i Norrköping: Då hade det ändå gått åtskilliga år sedan Borgia började uppvakta kommunen med en önskan om någon form av hall.

Artikelbild

| Marcus Johansson hösten 2015.

Vad har hänt sedan 2015?

Inte mycket.

Marcus Johansson har möjligen fått lite gråare hår – av flera orsaker.

– Det är likadant som för fyra år sedan. Det finns ingen långsiktig plan. Det har gått lite i limbo, säger han.

Artikelbild

| Marcus Johansson hösten 2015.

Bandysäsongen är över, i alla fall i Norrköping, och Marcus Johansson har (o)roat sig med att summera vintern.

Kommunen hade inplanerat att ha brukbar is på Himmelstalundsbanan fyra månader, från 1 november till 28 februari. En månad av den tiden gick bort på grund av den milda vintern och att kylaggregatet har varit sönder så det inte har gått att köra för fullt. Dessutom föll ytterligare en månad bort nästan helt på grund av vädret.

Artikelbild

| Marcus Johansson tillsammans med Olle Vikmång, Kultur & Fritid, våren 2018.

Summa sumarum: två månader med bra förhållanden och en åkbar is.

Marcus Johansson räknar med att klubben har tappat 1 500 personliga isaktiviteter samt att 14 matcher har ställts in eller flyttats vilket också har medfört extra kostnader.

– Siffrorna är uppskattade men de är definitivt inte i underkant, det kan jag garantera. I förhållande till nyttjandegraden är bandybanan tveklöst Norrköpings dyraste anläggning, säger han.

Vad kostar det?

– Ja, det är det ingen som vet, inte ens politikerna. Elmätaren är inte separerad mellan innerinken och utebanan och det skulle nog krävas en elkonsult för att ta reda på det. Men en varm dag när aggregatet går för fullt ligger det säkert på 7 000–10 000 kronor per dygn. Men, som sagt, ingen har den exakta kostnaden att ta ställning till. Det vore ju bra att få fram den för att kunna se om det är värt att hålla på så här. Någon behöver ta ansvar för vad det kostar.

Förra våren bjöds politiker och tjänstemän in till en träff i Norrköping där även Anders Uddén från Söderhamns kommun berättade om deras bandyhall.

I höstas skrev Borgia ett nytt öppet brev till beslutsfattarna i Norrköping. Budskapet som har blivit Marcus Johanssons mantra – Agera eller lägg ner – har dock mötts av tystnad sedan dess.

– Ändå har de fått all fakta på bordet. Kostnader, driftskostnader och nyttjandegrad.

Kultur- och fritidsnämnden har fått ny ordförande nyligen. Olle Vikmång har ersatts av Olle Johansson (s) på posten. Borgia får börja om från ruta ett där men vägrar ge sig.

– Han känns intresserad och har förståelse för vår situation. Olle Johansson tillträdde efter nyår och jag har redan träffat honom tre gånger. Det är i alla fall positivt ur dialogsyfte, konstaterar Marcus Johansson.

Förhoppningen i det kortare perspektivet är att Norrevo, som äger anläggningen, ska spola upp isen tidigare i oktober och hålla den kvar längre i mars, samt laga ställverket till kylaggregatet.

I det längre perspektivet är frågan hur länge Borgia och en eldsjäl till ordförande orkar hålla på och driva frågan.

– Visst är det roligt med bandy men man undrar ju ibland om det är värt det. Om det bara gick att få ett besked om det är något på gång inom fem, sju eller tio år. Jag tänker också på alla föräldrar och barn som måste åka iväg till Katrineholm eller Motala för att spela hemmamatcher i början och slutet av säsongen. Det tär lite, säger Marcus Johansson.