I VM, som inleds om knappt tre veckor, är det just mixedstafetten som inleder mästerskapet.

I genrepet på distansen saknades såväl Hanna Öberg, Linn Persson, Mona Brorsson och Sebastian Samuelsson. Men det gick ganska bra ändå.

Jesper Nelin på andrasträckan inledde på allvar Sveriges jakt på pallen. Hans stående skytte var blixtrande snabbt och fullt – precis som hans liggande, och i spåret åkte svensken fort. Han gick ut som nia efter Peppe Femlings förstasträcka, och växlade i sin tur över till Anna Magnusson som sexa.

Jag fick bra övningar av "Hagge" (Johan Hagström, skyttetränare). Jag lyckades följa den planen och det gav resultat. Jag blev rejält stum på spurtvarvet men de första två varven är bra. Det sista hoppas jag ska komma till VM, säger Nelin i SVT.

"Jättenöjd"

Magnusson levererade en stabil tredjesträcka och växlade över som fyra, drygt en minut från ledande Frankrike och 15 sekunder upp till pallen.

Jag är jättenöjd. Ett extraskott, det är bra och jag kände mig ganska säker på vallen i dag också, säger Magnusson.

Elisabeth Högberg kroknade en aning på den avslutande sträckan men åkte trots allt in som femma, 1.34 bakom Frankrike som vann före Norge och Tyskland.

Jag är riktigt nöjd med en femteplats i dag. Ståskyttet, äntligen får vi revansch i det, säger huvudtränaren Johannes Lukas i SVT.

Tolva i singelmixed

I singelmixedstafetten tidigare under lördagen gick det dock tyngre för Johanna Skottheim och Torstein Stenersen.

Den relativt nya distansen, som fanns med på VM för första gången 2019 i Östersund, har varit en lyckad distans för Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson som dels tog VM-brons och sedan även vann världscuppremiären i Östersund den här säsongen. Men utan stjärnduon – Öberg vilades och Samuelsson tränare på hemmaplan – blev det inte någon framskjuten placering.

Stenersen fick med sig tre bommar i sista skyttet vilket blev kostsamt. Skottheim lyckades köra in några placeringar och Sverige slutade till slut tolva, 54 sekunder bakom Frankrike som vann före Estland och Österrike.