Smedby AIS ändrar riktning
NORRKÖPINGHelt om.Ja, nästan. Smedby AIS reviderar i vilket fall som helst sin verksamhetsinriktning och går in med andra ögon inför år 2002.- Vi ändrar helt enkelt kraven, vi vill att våra ungdomar ska stanna kvar i föreningen längre. Därför inriktar vi oss ännu mer på spelarutveckling och inte mot lagutveckling, säger Thomas Westerberg.
- Vi har märkt att vi tappar alldeles för många i junioråldern. Därför vi infört principen lika spelatid för alla upp till junioråldern. Vi måste bli mer självförsörjande in i senioråldern, menar Thomas.
Man inför också mer individuellt anpassad träning i åldrarna från 15 år och uppåt.
- Vi tänker inte kräva att någon i fortsättningen tränar fyra-fem gånger i veckan. Vårt krav är att han försöker vara med på två träningar, men vill han satsa mer på fotbollen så finns det möjligheter att göra det.
Trots att Smedby AIS är en av de ledande ungdomsföreningarna i länet, är det många spelare från andra klubbar i dagens A-lag.
- I stället finns det spelare runt om i varenda fotbollsklubb som vi i SAIS fostrat tidigare.
SAIS har inga pengar att köpa in spelare för. Därför måste man fostra egna.
- De underskott vi gör i stort sett varje år får vi täcka med spelarförsäljningar. Nu senast var det 80.000 kr, berättar Thomas.
<b>800 medlemmar</b>
Just ekonomin är en av de besvärliga posterna i föreningen. Med 800 medlemmar, varav 525 barn och ungdomar, 75 junior- och seniorspelare samt 100 ledare, är man en av länets största fotbollsföreningar.
Men samtidigt kostar verksamheten. Klubben arranderar mark för planer och byggnader, totalt 45 000 kvadratmeter, ytor och byggnader som dessutom ska skötas.
- Just skötseln och driften kostar oss 750.000 kr netto i dag, menar Thomas.
Sedby har under flera år varit i fejd med kommunen om skötselbidraget. Nu har det höjts från 92.000 till 138.000 kr.
- Vi för trots allt en mycket god dialog med kommunen, säger ordföranden Björn Larsson diplomatiskt. Fast vi tycker kommunen kommer för billigt undan, vad kostar det exempelvis att driva en ungdomsgård av den här storleken?
135 timmar i veckan bedrivs det verksamhet i föreningen.
- Tittar man över ett helt år så lägger våra ledare ner 25 000 timmar med idiellt arbete, fyller Thomas Westerberg i. Skulle man ersätta dessa med 100 kr i timman så handlar bara det om 2,5 miljoner kr.
<b>Omsättning: 2,7 miljoner </b>
2,7 miljoner kr är annars vad klubben omsätter per år. För att klara utgifterna har man på tre år ökat marknadsföringsintäkterna från 70.000 kr till 400.000 kr och arrangerar dessutom ett antal stora turneringar:
¿The Stadium Cup, inofficiellt Norrköpingsmästerskap inomhus, med 48 lag.
- Vi fyller 20 år i vinter och då tänker vi försöka göra något extra. En idé är att flytta slutspelet till Himmelstalundshallen för att kunna ta emot mer folk, säger föreningskonsulenten Christer Andersson.
¿ Sommarens stora ungdomscup kommer i fortsättningen att heta Braviken Cup.
- Vi har skrivit ett treårsavtal med Braviken. Teinmark§Öhman har sponsrat oss i tio år så vi skiljs som vänner, menar Thomas Westerberg som var med och startade cupen 1980 tillsammans med Lennart Hellberg och Bengt Tholf.
- 1999 var vi nere i 75 anmälda lag, men i sommar, 8-9 juni, räknar vi med 150 lag i åldrarna 7-12, säger Christer Andersson.
¿ Beijer Bygg Cup arrangeras sedan i november för åldrarna 13-16 år och här räknar man med att ta emot 32 lag.
För att kunna driva en förening av den här storleken har klubben nu tagit fram en utbildsplan som svensk fotboll i stort är intresserat av.
- Vi, Brommapojkarna, IFK Göteborg, Helsingborg och Timrå kommer alla ingå i beräkningsgrunderna för framtida utbildningsplaner, berättar Thomas.
Trots ett tungt jobb med ekonomin har inte SAIS lagt ner målet att en dag vara i division II.
- Nej, vår målsättning är fortfarande att nå dig. Fast ännu är inte föreningen ekonomiskt mogen att ta det steget, slutar Thomas Westerberg och Björn Larsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!