Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Rekordstort intresse för bowling - men färre tävlar

NORRKÖPING
Intresset för bowling i Sverige slår alla tidigare rekord. Under år 2001 kommer runt 600.000 förbokade personer att bowla i våra 190 bowlinghallar.
Men samtidigt rasar antalet licenserade spelare, på de senaste 20 åren har 12.000 spelare bara försvunnit....

Stor som liten spelar bowling. Men färre vill tävla, på 20 år har Svenska Bowlingförbundet tappat nästan 12.000 licenserade spelare. Här är det Kalle Westin som instruerar Kalle Jonsson i Vilbergshallen.
FOTO: JANNE FORSBY

Stor som liten spelar bowling. Men färre vill tävla, på 20 år har Svenska Bowlingförbundet tappat nästan 12.000 licenserade spelare. Här är det Kalle Westin som instruerar Kalle Jonsson i Vilbergshallen. FOTO: JANNE FORSBY

Foto:

Sport2001-12-08 00:00
Naturligtvis är det här en utveckling som inte är bra för bowlingsporten. Men Åke Bjerselius på Vilbergens bowlinghall, också tillika ordförande i europeiska hallägarorganisationen, har en förklaring:
- Åren 1980 till 1985 hade Svenska Bowlingförbundet en s k rekryteringskommitté som jag själv jobbade i. Då klev vi t o m ut på gatan och raggade spelare. Fram tills 1985 var antalet licenser ganska stabilt över 30.000, men när förbundet plockade bort de 160.000 kr man satsat på kommittén gick vårt arbete i graven.
- Året efter bestämde sig också Hallägarföreningen i Sverige att lämna förbundet, berättar Åke Bjerselius.

<b>Klubbarna minskar också</b>
Sedan dess har raset fortsatt. Även antalet föreningar har minskat, från 1231 år 1986 till cirka 950 i år.
-Tyvärr har man nedrustat all PR-satsning. Med tanke på att bowlinghallarna i dag besöks av så pass många människor borde förbundet verkligen sätta en plan i verket, menar Åke.
1993-94 bestämde sig hallägarna landet runt att slå in på en annan väg. Man satsade på datorisering och gjorde hallen till ett aktivitetshus i stället.
-Tack vare att vi bytte spår har säkert 100 hallar i landet överlevt, menar Åke. Utan sidoinkomsterna hade det aldrig gått ihop för många av hallarna.
I dag satsar exempelvis Vilbergens bowlinghall på allt från knattar till pensionärer.
- Vi spänner över hela spektrat. På förmiddagarna är det pensionärerna som kör, bara här i Vilbergen har vi fem klubbar i gång, på eftermiddagen kommer knattarna och på kvällen föreningslivet, säger Åke.
Ett par kvällar i veckan är det också vikt åt företagsaktiviteter.
- Det har blivit oerhört populärt att komma hit och spela bowling, lite bangolf och kanske biljard och sedan käka i vår restuarang.
- På ett år har vi runt 10.000 förbokade företagsbowlare och runt 4.000 förbokade barnkalas (5-10 år), fortsätter Åke.

<b>Idrott och sprit?</b>
Det har under årens lopp diskuterats en hel del om att bowlinghallarna serverar alkohol, även under dagar och kvällar då det både finns ungdomar och idrottsutövare i hallen. Men Åke Bjerselius ser inget konstigt med det.
- Nej, du ser aldrig någon berusad människa lämna vår hall. Här handlar det om att de som vill ska få en öl eller två efter att ha spelat bowling. Jag tycker inte det är konstigare att det finns fyra golfklubbar på en mils radie från oss som har samma tillstånd att servera alkohol, menar Åke.

<b>Inte anpassat</b>
På Svenska Bowlingförbundet erkänner man att minskningen av antalet licenser är oroande. Förbundets generalsekreterare Christer Jonsson säger bl a:
- Jag tror bl a att det handlar om att vi inte har anpassat vår verksamhet till vad den moderna människan vill ha. Samtidigt tror jag att många människor undviker att vara upplåsta av aktiviteter så lång tid, därför har vi, liksom många andra idrotter, också svårt att hitta ledare.
När det gäller nöjesbowlingen ser Christer ett hot mot just de aktiva spelarna.
- Våra spelare har tidigare varit vana vid att bowlinghallen varit deras, nu är klubbverksamheten en betydligt mindre del av det totala utbudet.
Det har gjort att många klubbar kommit i kläm. Fast Åke Bjerselius i Vilbergen ser det inte så:
- Hos oss är det föreningslivet som går först. Jag är ju själv föreningsmänniska och värnar om klubbarna i första hand. Vi har i dag 13 klubbar i hallen.

<b>Ingen nackdel</b>
Även Christer Jonsson hoppas att det ökade bowlingintresset i en framtid också ska ge utslag i ökat antalet licenser.
- Det kan ju inte vara en nackdel för oss att så många vill spela bowling. Ju fler som får chansen att prova på desto fler fortsätter förhoppningsvis att spela aktivt.
Så inom några kanske kurvan på antalet börjar dra sig uppåt igen...
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!