Pengarna från TV har nått orimliga nivåer
NORRKÖPINGNi har kanske märkt att vi de senaste åren översvärmats av nya TV-kanaler, varenda kväll visas det live idrott på någon kanal och man kan även beställa hem olika idrottsevenemang, d v s pay-per- view, från massor av arrangemang.Men nu är vi nog på väg mot en återhämtning. Tyske mediemogulen Leo Kirchs företag gick ju i konkurs förra veckan och helt plötsligt öppnar det sig kanske en sanering på marknaden.
Foto:
När man exempelvis talar om att en medelmåttig engelsk fotbollsspelare tjänar upp till 500.000 kr - per vecka - så kan det naturligtvis inte vara klokt. Eller ta en division I-spelare, som Jon Macken från Preston, som för två veckor sedan gick över till Manchester City och kostade 75 miljoner kr.
<b>Dyra övergångar</b>
Då ska man komma att City den här säsongen varit utanför den extremt penningstinna Premier League-verksamheten där i stort sett varje övergång kostar mellan 150-400 miljoner kr. Häromåret betalade ju dessutom Real Madrid över 700 miljoner kr för Zinedine Zidane och över 500 miljoner kr för Luis Figo, vilket i dag innebär att klubben har 2 miljarder i skulder. Men fortsätter handla gör man...
Att priserna skjutit i höjden till den så milda grad, beror naturligtvis på alla TV-pengar. Kirschgruppen har gått i spetsen för detta vansinne och bjudit över alla andra inom branschen. Man har exempelvis betalat 15 miljoner kr för formel 1, 14 miljarder för Bundesliga, åtta miljarder vardera för VM år 2002 och 2006 osv.
Nu sitter Kirschgruppen med 60 miljarder kr i skulder. Som tur är för alla fotbollsvänner verkar sändningarna från VM vara utom farozonen, eftersom pengarna i stort sett är betalda till Fifa.
<b>Betalkanal fiasko</b>
Bakgrunden till Kirschgruppens stora ras beror på en misslyckad satsning i Tyskland på den betalkanalen Premiere. Det har kostat enorma summor att köpa rättigheterna liksom att bygga upp tekniken.
Men européerna är inte lika välvilligt inställda till betalkanaler som exempelvis amerikanerna är. I alla fall inte ännu.
När det gäller ISPR Nordic, som alltså ingår i Kirschgruppen, ser det i dagsläget ut att kunna rulla på som vanligt. Fast i Norden har det också varit kärvt med försäljningen av matcherna.
Snackade exempelvis med en representant, f d Folkbladet-journalisten Mia Norberg (tidigare Strand) från com.hem vid fotbollens stora presskonferens i Nynäshamn för en vecka sedan. Hon berättade om företagets satsningar som naturligtvis kostar stora slantar, men att det varit trögt i portgången.
Hon ville dock inte avslöja hur många abonnemang eller matcher som säljs i Sverige, vilket är en affärshemlighet.
- Vi har fått tre år på oss, därefter ska den här satsningen utvärderas, förklarar Mia, producent på com.hem.
Men fullt klart är att TV-bolagen snart måste gå ner i pris, vilket givitvis kommer att drabba idrotten i slutändan. Det blir mindre pengar till löner och övergångsköp. I England exempelvis har klubbarna under Premier League inte kommit överens om något nytt TV-avtal. Blir man utan, ja då innebär det att 900-1000 av Englands 2 800 professionella fotbollsspelare kommer att vara arbetslösa i sommar.
Samma sak kan hända i Tyskland om inte fotbollen får de avtalade pengarna från Kirschgruppen.
<b>Teamtalk i graven</b>
Ett annat medium som slagit igen är fotbollsajten Teamtalk. Förra veckan, bara en dag före den allsvenska premiären, släcktes Teamtalk ner. Den svenska delen ska sägas, Teamtalk lever vidare i övriga Europa. I alla fall tillsvidare.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!