Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nu frälser Pelle Litauens fotboll

NORRKÖPING
Norge, Grekland och Färöarna.
Nu bryter Pelle Andersson, fotbollstränare i Hagahöjdens BK sedan det här året, även mark i Litauen. Sedan sju månader jobbar han nämligen på att utveckla en idrottsakademi tillsammans med sportministeriet i Siauliai i norra delen av Litauen.
- Senast för ett par veckor sedan var jag över och fick coacha laget Sakalas i en match i A-ligan, berättar Pelle för Folkbladet.

Pelle Andersson tillsammans med Rami Micosionis, tränare i Sakalas, som Pelle känner sedan tiden i Färöarna.

Pelle Andersson tillsammans med Rami Micosionis, tränare i Sakalas, som Pelle känner sedan tiden i Färöarna.

Foto:

Sport2002-05-25 00:00
Pelle har blivit något av en fotbollsmissionär. Han tycker om spännande utmaningar och vill gärna försöka förmedla fotbollens och ledarskapets mysterium till andra länder och klubbar.
- Målet är att hjälpa Litauen att bygga upp en fotbollsakademi, där man ska kunna utveckla och utbilda tränare i framtiden, säger Pelle.
Genom sina år utomlands har han skaffat kontakter. En av dessa är målvakten Rami Micosionis, som Pelle träffade på Färöarna. Han är i dag tränare i Sakalas.
- En annan som jag haft massor av hjälp i kontakterna är förre förbundskaptenen Latosa, tillägger Pelle.
Han tycker fotbollsklimatet i landet är oerhört positivt.
- Alla jobbar väldigt seriöst, både inom senior- och ungdomssidan. Senast jag var över kom en av spelarna, Rolandas Vaineikis i en svensk landslagströja till träningen. Då var jag tvungen att undra varifrån den kom, då visade det sig att Rolandas varit med i landslaget mot just Sverige 1995 i Örebro och gjort ett mål.

<b>Fattigt i landet</b>
Fattigdomen går dock som en röd tråd genom landet.
- Alla har exempelvis inte råd att se fotboll. Sakalas brukar ha mellan 1500-2000 åskådare på sina matcher, trots att staden t o m är större än Norrköping, säger Pelle.
Det är också dåligt ställt med material och liknande.
- En del saker brukar jag ta med mig över till Litauen. Jag har ett företag här i Norrköping som sponsrar med material.
Senast Pelle var över bodde han på ett klassiskt ryskt sporthotell, en upplevelse bara det.
- Det är som att ta klivet tillbaka en massa år. Man får också väldigt ödmjuk inför uppgiften här hemma, säger Pelle.

<B>? Det är inte aktuellt med en flytt?</B>
- Nej, i alla fall inte förnävarande. Jag har ett uppdrag att träna Hagahöjden i division IV och dessutom en 80-procentig lärartjänst på Hagagymnasiet där jag lär ut bl a ledarskap, berättar Pelle vidare.

<b>Tränare på besök</b>
De litauiska fotbollsledarna är väldigt intresserade av den skandinaviska tränarutbildningen.
- Därför hoppas jag få hit några ledare i sommar, som kanske kan vara på något av ÖFF:s läger. Dessutom försöker jag hitta motståndare, logi och mat, åt Litauens U 17-landslag, som besöker Sverige 11-13 juni.
Meningen är att Pelle ska resa över till Litauen minst två gånger till i år.
- Jag känner de här besöken som en utveckling av mitt jobb som fotbollstränare. Även för mig är varje dag en skoldag, säger Pelle Andersson, "fotbollsmissionär".
Han har alltså varit tränare redan i fyra länder förutom Sverige, vilket land saknar han mest.
- Det är nog Norge. Där finns en oerhört generositet hos både föreningar och ledare. Man kallar det "stötteapparat", slutar Pelle Andersson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!