Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

<I>Claes på "mammas gata":</I> - Det gäller att jobba för sin idé

NORRKÖPING
För ett par veckor sedan var handbollens förbundskapten Bengt Johansson i Norrköping och föreläste.
I går var det förre handbollsmålvakten Claes Hellgrens tur att inta podiet i Renströmmens lokaler. Och berätta om sin filosofi inför sponsorer och ledare från IF Sylvia.

Claes Hellgren, Norrköpingsfödd handbollsprofil, bjöd på en intressant föreläsning på Renströmmen i går morse. Claes blickade gärna in i framtiden och menade att man måste tro på det man gör och våga prova nytt.
FOTO: ROBERT SVENSSON

Claes Hellgren, Norrköpingsfödd handbollsprofil, bjöd på en intressant föreläsning på Renströmmen i går morse. Claes blickade gärna in i framtiden och menade att man måste tro på det man gör och våga prova nytt. FOTO: ROBERT SVENSSON

Foto:

Sport2002-03-21 00:00
Som de minnesgoda känner till så är faktiskt Claes uppväxt och fostrad i just Norrköping. Därför har han god kännedom om staden och idrotten.
Claes avslöjade bl a att han inte började med handboll förrän han var 15 år.
- På den tiden gick fotboll och handboll att kombinera. Men fram till 15 år var det bara fotboll som gällde.

<b>Första utlandsproffset</b>
Han blev sedan landslagsmålvakt i handboll och faktiskt Sveriges första utlandsproffs på Kanarieöarna.
- I dag är det 160 svenska tjejer och killar som har handbollen som levebröd utomlands, berättade Claes.
Han är utbildad lärare i grunden, både på GIH samt som ämneslärare, men i dag jobbar han mest som föreläsare och som populär expertkommentator i handboll för TV 4.
Claes berättade under en och en halv timma om sin filosofi hur man på ett enkelt sätt kan nå framgång och även forma ett lag som ska lyckas. Bara att alla drar åt samma håll samt att man sätter upp mål. Helst tuffa sådana.
Han tog exemplet Norge i fotboll. 1990 var Norge 60:e nation i världen, 1997 var man rankade femma.
- Och detta med en oerhört enkel taktik. Förbundskapten Egil "Drillo" Olsen hade en oerhörd förmåga att nå fram med sitt budskap som enkelt uttryckt gick ut på att jobba hem med så många spelare som möjligt och sedan slå långa bollar på Jostein Flo, ensam forward, berättade Claes och tillade:
- Det gäller att jobba för sin idé. Det precis därför Sven-Göran Eriksson exempelvis lyckats i England.

<b>Tränade USA:s damlag</b>
Claes berättade också om sin största utmaning i livet - att göra USA:s handbollsdamer till OS-guldmedaljörer i Atlanta 1996.
- Jag fick 1.000 dagar på mig. När jag frågade hur många aktiva handbollsspelare det fanns i landet så blev svaret - 155. Alla dessutom över 22 år.
Även om det inte blev något guld, som lyckades Claes hyfsat.
- Fast efter 7-46 i första matchen mot Ungern var jag tveksam...
Han berättade också om hur sportföretaget Nike vågade satsa på Tiger Woods, den första färgade golfaren på toppnivå. Och berättade att man trots ett guldkontrakt på 2 miljarder kr till Woods, redan fått igen pengarna med ränta.
Claes var oerhört målmedveten i sin framtoning:
- Våga mer och vinn, var budskapet.
Fast det var som en av deltagarna sa efter föreläsningen:
- Hur skulle vårt samhälle se ut i framtiden om vi skulle använda oss av de här metoderna att dubbla omsättningen varje år osv. Redan nu märker man ju hur folk mår dåligt och går in i väggen.
Kanske Claes ligger lite långt in i framtiden med sina visioner. Precis som målaren Leonardo Da Vinci, som redan för 400 år sedan konstruerade en fallskärm, en fallskärm som nu utvecklats och testats enligt hans idée. Och som dessutom fungerade, vilket Claes kunde visa videobilder på!
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!