Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hon gav oss vå största stund

NORRKÖPING
Hur rangordnar man idrottshändelser?
Är ett fotbollsguld värt mer än ett som tagits på hästryggen? Är OS större än VM? Individuella prestationer värda mer än lag-diton?
Och var konkurrensen verkligen lika mördande 1912 som 80 år senare?
Ja, säg det.
Folkbladet har , med synnerligen allvarlig risk för mothugg, försökt värdera de största sporthändelserna med de främsta idrottsutövarna från vår del av Östergötland.

Lotta Neumann lyfter US Open-pokalen i Baltimoe Country Club. Året var 1988 och sensationen ett faktum.

Lotta Neumann lyfter US Open-pokalen i Baltimoe Country Club. Året var 1988 och sensationen ett faktum.

Foto:

Sport2003-02-01 00:00
1. Lotta Neumann, US Open-segern 1988
Liselotte från Finspång är tjejen som bröt den sista vallen. Svenska golfare hade börjat göra sig gällande på europatourernai mitten av 1980-talet, men Lotta var först att vinna på USA-touren.
Och US Open är som väl alla vet den största tävlingen av alla!
Hit, till Baltimore county club i Maryland, kom 22-åriga debutanten Lotta och hon visade en kyla som golfpressen knappt upplevt tidigare.
Neumann var den jagade under hela tävlingen och trots att hon gjorde en riktigt dundertabbe på sista rundan (hon fyrputtade och tappade hela sin ledning) redde hon ut stormen. Segerchecken var värd 70 000 dollar och var hennes första, stora.
Störst var dock förvåningen över att hon kom från Sverige.
? Finns det verkligen golfbanor i Sverige, undrade en lokaltidning.
Hemma blev hon stjärna över en natt och utsågs till Årets idrottskvinna 1988.

2. Ivar Johansson, OS-gulden 1932
Det finns många som hävdar att Ivar Johansson är Norrköpings störste idrottsutövare genom tiderna.
Meritmässigt kan man hålla med, det blev tre OS-guld, 9 EM-guld samt 22 SM-titlar för polisen från Kuddby.
Som tävlade för IK Björnen när han gjorde redan över Atlanten 1932. Ivar inledde med att förlora första fristilsmatchen mot finnen Kyösti Luukko, men det nederlaget fick honom bara att tända till ytterligare. I finalen slog han amerikanen Robert Hess.
Några dagar senare hade han bantat ned sig fem kilo för att kunna tävla i weltervikt, antik stil och här blev det ånyo guld.
Det florerar många roliga historier om denne brottarkung, men åtminstone en är helt sann. Nämligen den om prisutdelningen vid fristilen, där Ivars guldplats gapade tom medan orkestern fyrade av ?Du gamla du fria? på Olympiastadion.
Ivar satt i bastun, fullt påklädd, och gymnastiserade för att gå ned de där fem kilona...
Han lyckades - med det också.
Ivar Johansson föddes den 31 januari 1903. Skulle alltså blivit 100 år igår. Brottarlegenden gick bort 1979.

3. Pernilla Wiberg, VM-guldet i Saalbach
Den 22 februari 1991 blev 20-åriga Pernilla Wiberg från Katterumsvägen ?Pillan? med hela svenska folket (även om hon till en början envist hävdade att hon kallades ?Pilla? och ingenting annat). Den unga norrköpingstjejen hade på kort tid etablerat sig i den alpina gräddan och var, trots att det handlade om VM-debut, en av förhandsfavoriterna.
Pernilla misslyckades i favoritgrenen slalom (sexa), men tog revansch i storslalom ett dygn senare. Hon var sjua efter första åket, en dryg sekund efter ledande Ulrike Maier, men gjorde ett kanonåk i det andra.
Hon fick se den ena efter den andra av konkurrenterna bli slagna innan det var hemmahoppet Maiers tur.
? Jag är så kort, så när alla sträckte på sig för att se resultattavlan kunde jag bara skymta den översta raden, där det stod ?1 Wiberg, Pernilla, SWE 2.07,45?. Jag rös och visste inte var jag skulle ta vägen, sa hon efteråt.
VM-guldet följdes av två i OS (Albertville och Lillehamer), men det var som sagt i Saalbach allting började för Pernilla Wiberg, som numera är expertkommentator i SVT.

4. IK Sleipner, SM-guldet 1938
IFK Norrköping är störst - men Sleipner var först!
Att ?Randigt? bärgade Norrköpings första SM-guld känner nog de flesta till. Sleipner hade sin (första) storhetstid på 1920- och 30-talen och i slutet av det senare stod klubben på toppen. 1937 fick man nöja sig med stora silvret bakom suveräna AIK, men året därpå gick inte norrköpingslaget att stoppa.
Minnesvärt datum: 18 april, då Brage besegrades med 4?1 inför 17 391 åskådare vilket än i dag är officiellt publikrekord, trots derbyna mot IFK Norrköping.
Tore Keller var superstjärnan och hjälten, men i Sleipner fanns också landslagsspelare som Harry Andersson och Gustaf Wetterström.
Sleipner lyckades inte hålla sig kvar på tronen och tre år senare degraderades klubben till division 2.

5. IFK-Kvintetten i London-OS 1948
Vid den här tiden var IFK Norrköping en maktfaktor i svensk fotboll och ingen ifrågasatte Putte Koch när denne tog ut fem spelare från ?Guldköping? till OS-landslaget som skulle åka till London.
De fem var målvakten Torsten Lindberg, centertanken Gunnar Nordahl, brodern Knut Nordahl, virtuosen Nisse Liedholm, samt den stora överraskningen, högerhalven Birger ?Bian? Rosengren.
Landslaget tog guld via 3?0 mot Österrike, 12?0 mot Korea, 1?0 mot Danmark i semi (det finns en klassisk bild när Gunnar Nordahl står inne i målet och tar emot bollen från ?Garvis? Carlsson) och slutligen 3?1 mot Jugoslavien i finalen på Wembley.
Noterbart är att hela IFK-kvintetten hade nyckelroller i Sveriges lag, inget snack om eventuell ?utfyllnad? alltså.

6. IFK Norrköping, seriefinalen 1956
1956 är ett stort år i IFK Norrköpings välsmakande fotbollshistoria.
Ändå har SM-guldet detta år - förövrigt det sjunde i ordningen - hamnat lite i skuggan av en annan händelse, nämligen den som inträffade på kvällen den 7 juni. Aldrig förr eller senare har lika många människor trängts på Idrottsparken som då när IFK Norrköping tog emot gamle trätobrodern Malmö FF.
Vid den här tiden spelades allsvenskan enligt modellen ?höst-vår? och detta var allra sista omgången av serien. IFK ledde med 33 poäng, en mer än MFF.
Men gamla ?Parken? höll helt enkelt inte för trycket, så när en del av den ståplatsläktaren (av trä) gav vika anade många en katastrof.
Vittnen har berättat hur mängder av människor liksom bara sjönk undan, ungefär som i en rulltrappa. Dessbättre blev ingen allvarligt skadad och de som ändå undgått med lättare blessyrer kunde trösta sig med att hemmalaget lyckades vända 0?1 till segern genom Olle Håkansson och Henry ?Putte? Källgren.
Officiellt såg 32 234 åskådare matchen, även om många hävdar att betydligt fler fanns innanför Idrottsparkens grindar.

7. Simgulden till Finspång
USA ledde en bojkott, som litegrann tog glansen från de olympiska spelen i Moskva 1980.
Det är dock långtifrån säkert att någon jänkare kunnat hindra finspångskillarna Pär Arvidsson och Bengt Baron från att ta guld på sina favoritdistanser. De var i sina livs form.
Pär Arvidsson tog sitt guld på 100 fjäril, men han var hårt pressad av östtysken Roger Pyttel. Pär klockades för 54,92, bara två hundradelar snabbare än Pyttel.
Bengt Baron hade större guldmarginal på 100 ryggsim. Med sina 56,53 var han nästan en halv sekund före ryssen Viktor Kuznetsov i mål.

8. Trestegsfinalen 1912
?Solskensolympiaden? på Stockholms stadion var en succé. Inte minst för de svenska idrottarna som täljde guld.
IFK Norrköping hade sina största stjärnor på plats, bland annat duktiga trestegshopparna Gustaf Lindblom - som några år tidigare ?fångat in? en cirkuselefant vid namn Topsy strax intill Ramunderberget och därefter ärvt dennes namn - och Georg Åberg. De två läroverkseleverna tog guld (?Topsy?) och silver med sina 14,76 respektive 14,51 för Åberg.
Låt vara att en stor del av världseliten saknades i Stockholm, ?Topsys? notering var också lika med svenskt rekord.
Dessutom: IFK Norrköpings tredje trestegshoppare, Gustaf Nordén, slutade tia i finalen.

9. Basketguldet 1980
SM-finalen i basket 1980 är ett minnesvärt stycke ur den moderna norrköpingska idrottshistorien. Anförda av en för sporten brinnande coach, Åke Björck (med röda ?turstrumpor? i skorna), tog Hageby Basket sitt första (och enda) guld, sedan man i fyra matcher besegrat antagonisten Alvik.
Himmelstalundshallen kokade, vid den här tiden var basketen glödhet i östergötland, och man satte ett prydligt svenskt klubbrekord i den här vevan (drygt 4 000 åskådare).
Fran O?Hanlon, Kenny Grant och Martin Terins var bärande pjäser i lagbygget.
Norrköping Dolphins vann stans andra SM-guld 1997, men då hade vi liksom sett det här en gång redan.
Det första är ofta det man minns mest. Eller hur?

10. Björn Knutsson, världsmästare
?Varg-Olle? Nygren är nog den mest omtalade. Björn Knutsson den mest meriterade.
?Knutte? är den ende vargförare som blivit individuell världsmästare i speedway och han fixade guldpenge
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!