Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Allt färre unga spelar fotboll

NORRKÖPING
Fotbollen behåller fortfarande ställningen som Sveriges största idrott.
Men vid Östergötlands Fotbollförbunds årsmöte förra veckan presenterade förre basen för östgötaidrotten, Jan Olofsson, en undersökning han gjort på östgötafotbollen.
- Fast det finns distrikt som har en betydligt tuffare situation än Östergötland, slår Janne fast.

Sport2002-03-07 00:00
Jan Olofsson har plockat fram siffror som gäller ungdomsspelare i åldern 14-18 år:
? 1995 fanns det 208 lag i den åldern i seriespel i Östergötland.
? 2001 fanns det bara 176 lag, alltså 32 förre.
- Säg att varje lag, lågt räknat, innehåller 15 spelare, så har distriktet tappat 480 ungdomar under de här fem åren, menar Janne Olofsson i sin studie.

<b>Thomas ser en ljusning</b>
Han får medhåll av länets fotbollschef, Thomas Kölnäs, men samtidigt ser Thomas en ljusning.
- Vi har ju tidigare tittat väldigt mycket på licenserna. Men i takt med att dessa blivit s k laglicenser är det svårt att få en riktig måttstock här.
- Det här är inget nytt fenomen, vi är medvetna om att vi en längre tid tappat ungdomar framförallt i åldern 12-13 år, säger Thomas.
I fjol hade Östergötland väldigt få juniorlag, vilket också fick larmklockorna att ringa.
- Men här har vi alltså sett en klar ljusning i vinter. Samma sak gäller 16-åringarna där vi också fått fler lag i år, säger Thomas.
Thomas menar att det är mycket viktigt att man i framtiden tar mer hänsyn ungdomarna i framförallt åldrarna 14-15 år.
- Tyvärr är det så att många klubbar stirrat sig blinda på elitverksamheten. Nu börjar flera klubbar ändra ståndpunkt och även tänka på breddverksamheten. Jag tänker bl a på Smedby AIS som insett att man måste bibehålla breddverksamheten också och låter de som vill få individuella träningsprogram så de går att kombinera med studier eller i vissa fall arbete.
Janne Olofsson pekar i sin undersökning på flera orsaker till det minskade intresset för fotboll i länet.
? Tävlingsverksamheten börjar alldeles för tidigt. Många ungdomar hinner tröttna på fotbollen. Han anser att man ska spela helt utan serier upp till tolv års ålder.
? Ungdomarna är kanske inte sugna på att spela fotboll varje helg utan man kanske i stället ska satsa på olika typer av sammandrag.
? Det går inte att skylla på en svag befolkningstillväxt. Antalet ungdomar mellan 14-18 år har ökat med tre procent under de fem senaste åren.
Janne Olofsson är också kritisk till att östgötafotbollen inte är intresserad av s k rak seriepyramid.
- I dag är det många ungdomar som lägger av på grund av att de inte platser i A-laget. Med en rak seriepyramid skulle reservfotbollen få en annan status och flera skulle troligen fortsätta spela. För min del får IFK Norrköping gärna ha ett lag med i varje östgötaserie!
- Tyvärr är fotbollen fortfarande alltför konservativ, säger Janne, som i dag ingår i Svenska Fotbollförbundets föreningsutskott.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!