Dolphins tog emot Uppsala under nya villkor. Jonathan Dubas som inte bara skulle vara glasyren på slutspelskakan, utan också ryggraden i defensiven var definitivt borta. Så det som smakade sött som semlor under Dolphins vinnande period var tillbaka till mer något som kan betäcknas som ren basföda när Uppsala kom till Stadium Arena.

Nu gäller det att anpassa sig till en ny verklighet.

Ett spel som passar de nygamla ingredienserna.

Mot universitetsstadens lag fungerade det.

Edvin Stark, Nils Johansson och Abdou Medjedoub spelade bra fram till korgen när de var inne.

Men de hade svårt att få utdelning i poäng.

Johnell Smith gjorde comeback på hemmaplan efter sin långa skadeperiod. Han kan knappast ta Jonathan Dubas roll ute på parketten, men veteranen såg oförskämt pigg ut och gav energi till laget.

– Det var egentligen inte riktigt som matchen borta mot Borås. Den här fungerade bättre. Jag kan göra bättre. Men det är lätt att spela med de här killarna, sa Johnell Smith som ändå var övertygande och smart när det behövdes.

– Det var ett par tillfällen då jag kunde varit effektivare, sa småbarnspappan med dottern på armen efter slutsignalen.

Dolphins tog snabbt ledningen och täppte till chanserna för gästerna, det döljde den offensiva effektiviteten som svängde under matchen. Som mest ledde Dolphins med 17 poäng.

Uppsala gnetade sig ikapp en bit, det stod 41–28 i halvtid.

Efter den tredje perioden var marginalen tio poäng, 63–47, efter att Nils Johansson skickade i en trea från egen planhalva. Hans "buzzer beater" landade mjukt i krogen och fick de 633 på läktarna att jubla inför de sista tio minuterna.

– Det var verkligen skönt att se den gå i. Det kändes nästan direkt. Samtidigt var det bra poäng eftersom de började få grepp på oss. Det var ett avgörande moment i matchen kändes det som, sa Nils Johansson lyckligt.

Han gillade segern efter förlusten mot Borås borta.

– Det var kanske defensiven som avgjorde för oss. Men utan Dubas måste vi andra kliva fram och ta returer. Mikael Lindquist är verkligen bra som fyra, han är också lite snabbare, så det behöver inte vara en nackdel för oss, sa Nils om spelet utan schweizaren.

Uppsala som hade svårt att hitta luckor i Dolphins frenetiska defensiv.

Coach Adnan Chuk kanske inte riktigt såg den taktik som ska leda laget framåt i slutspelet. Men Johanssons konstkast på slutsignalen, Johnell Smiths återkomst och veteranerna Jocke Kjellbom och Mikael Lindquists hårda jobb var alltid något att glädjas åt.

Det var betydligt stabilare än domarnivån.

2 mars väntar Luleå, en psykologiskt viktig match inför slutspelet som kan avgöra grundserien.