Orkneyborna är mycket stolta över sitt vikingaarv och jag har aldrig varit på en plats där vikingarnas historia har känts så närvarande. De norska vikingarna härskade fram till 1231, och flera orter har fortfarande kvar sina gamla fornnordiska namn. Orkneyöarna har varit bebodda i över 5 000 år och det finns många lämningar från den tidiga stenåldern, vikingatiden, kelterna och pikterna som var en skotsk folkgrupp under den sena järnåldern. Mitt ute på en blommande ljunghed står Ring of Brodgar som är
4 500 år gammal och en av Englands största stencirklar med 27 stora stenblock. Det är en magisk känsla att gå runt bland dessa tusentals år gamla stenbumlingar och fundera över vilka människorna var som lät resa dem och varför.


I dag finns det många engelsmän på öarna som har flyttat från de engelska storstäderna till Orkney där tempot är lite lugnare och det är nära till naturen.

- Ferry loupers kallar vi dem som har hoppat av färjan från England och bosatt sig här, berättar Victoria Whitworth som själv flyttade från England till Orkney med sin familj för några år sen.

Artikelbild

Malcolm och Rachel har också flyttat från England till Orkney och bor i ett hus utanför Stromness. Malcolm håller överlevnadskurser i naturen och lär ut hur man kan göra upp eld utan tändstickor. Med hjälp av en båge, en träpinne, lite rep, en snäcka och hö visar han oss hur man drar träpinnen fram och tillbaka för att få glöd. Med lite manlig styrka och kvinnligt tålamod lyckas vi faktiskt göra upp vår egen brasa vilket ger en känsla av uråldrig makt över elden.

- Orkney har det bästa av två världar med frihet att ströva runt på landsbygden och en bra mix av umgänge och kultur, säger Malcolm Handoll.


Det finns mycket levande landsbygd och natur på Orkney. Den näst största ön Hoy är ett populärt utflyktsmål med ett vackert bergigt landskap av hedar och Orkneys högsta berg. Från Stromness går det en passagerarfärja, vilket är perfekt om man ska vandra på ön. Många vandrare, klättrare och fågelskådare kommer hit för att gå längs kusten till sandstranden vid Rackwick. Här ligger en stenlänga med ett enkelt boende i en vitkalkad så kallad bothy där man betalar genom donation. Härifrån kan man vandra till den kända klätterklippan Old Man of Hoy som är de brittiska öarnas högsta havsklippa. Utanför kusten vid Scapa Flow är det också populärt att dyka vid gamla tyska vrak från första världskriget.


På Orkney kan man även göra en av världens kortaste flygturer. På två och en halv minut tar sig det lilla planet för åtta passagerare mellan öarna Papa Westrey och Westrey.

Artikelbild

- Någon har gjort flygningen på en minut, berättar piloten Colin Mc Allister.

Det behövs inget boardingkort, pass eller säkerhetskontroll på dessa flygturer och vi hoppar in alldeles bakom piloten. Han vänder sig om för att gå igenom säkerhetsföreskrifterna och frågar om alla har spänt fast sina säkerhetsbälten. De flesta på planet är lokala öbor som ska flyga hem till sina små öar.

Artikelbild

- Man känner nästan alla på dessa flygturer, berättar Colin Mc Allister.