Widar SVT/Novus opinionsmätning för januari visar att den uppåtgående trenden håller i sig för Moderaterna. Partiet står för den enda säkerställda förändringen sedan förra månaden. Moderaterna landar nu på 23, 8 procent vilket är något högre än valresultatet 2014. (23, 3) Enligt Novus sker partiets återhämtning inte minst i Storstockholm där M nu är tillbaka på nivåer över 30 procent.

Mätningarna under februari och mars kommer att ha mycket stor betydelse för hur partierna väljer att agera. Fortsätter Moderaterna att sega sig uppåt i näringskedjan här under vårvintern så kommer partiet och det "vuxna" anslaget som partiledaren Ulf Kristersson lanserat att bilda skola.

Mer att läsa: Danska S visar väg för Stefan Löfven.

Givet förstås att Kristersson och hans parti förmår att hålla den vuxna fanan i ett stadigt grepp även då valvinden viner hårt. Särskilt hoppas jag att Socialdemokraterna låter sig påverkas av den moderata framgången. Sverige och svenskarna skulle ha mycket att vinna på en valrörelse där de två stora partierna - i kamp om vilket parti som ska bli störst - tar sig an svåra och tunga samhällsproblem på ett vuxet och rakt sätt.

Mer att läsa: Medier utan faktakoll

Att uppträda vuxet är inte synonymt med tråkiga, torra, humorbefriade och/eller känslobefriade tillstånd. Vuxenheten - som jag uppfattar den - handlar däremot om en förmåga och kompetens att då det krävs kalla en spade för en spade; att kunna argumentera med medborgarna utan att dränka dem i floskler och påhitt. Den tidigare S-ledaren och statsministern Göran Persson var i sina bästa stunder en formidabel mästare på det där vuxna resonerandet och förklarandet. "Så hänger det ihop", brukade Persson sammanfatta sina predikningar som mycket ofta just hängde ihop med verkligheterna.

Mina fyra råd till Löfven, Kristersson och till andra partiledare som är regeringsintresserade är i all korthet dessa:

Undvik de värsta svartmålningarna och skönmålningarna av läget i landet. Sky ordet "aldrig". Medge att saker och ting kan vara svåra, sammansatta och befolkade med flera helt legitima men motstående intressen. Var tydlig med att allt har ett pris.