Widar Jag har bläddrat lite i en bok som jag ska läsa mer organiserat under midsommarhelgens förhoppningsvis rätt lata dagar. Ett och annat grodhopp och möjligtvis en blick mot ryska händelser kan det bli; men i det stora hela tänker jag mig att ta det rätt så lugnt och att i omgångar läsa boken "Demokratins genombrott" som i dagarna kommit ut på förlaget Historiska media. Bokens redaktörer är Håkan A Bengtsson och Lars Ilshammar. Tillsammans med ett stort antal namnkunniga kapitelförfattare hämtade ur den liberalvänstra hemisfären gestaltar Ilshammar och Bengtsson ett antal personer som på olika sätt kom att "forma 1900-talet."

Det mest spännande med sådana här böcker om samhällsformande människor är att de flesta av dem förmodligen inte hade en aning om att de höll på med att forma ett samhälle medan de gjorde vad de gjorde.

Sådana samhällsformande mönster är betydligt lättare att se när vi så att säga har facit på hur 1900-talet blev och hur det gick; vilka som vann och vilka som förlorade?

I bokens kapitel framträder personer som Hjalmar Branting, legendarisk S-ledare och statsminister från och till, Zeth Höglund, revolutionsromantikern som blev kommunpolitiker, Elin Wägner, författare och rösträttsaktivist, den liberale politikern Nils Edén och Anna Lindhagen, rösträttskämpe och förespråkare för egnahemsrörelsen. För att då inte nämna prins Eugen och LKAB - direktören Hjalmar Lundbohm.

Risken med att veta hur det gick med 1900-talet - är att såväl urvalet av personer som profileringen av dessa personer kan tillrättalagda och anpassade till hur det gick.

Riskerna är inte mindre för den som ger sig på uppgiften att peka ut några samtida människor som de som kommer/kom att forma vårt pågående sekel. Kortsynthet och önsketänkande är farorna som lurar i natten i detta fall.

En författare som Lena Andersson, politiker som Annie Lööf, Ardalan Shekarabi och Jimmie Åkesson, artister som Zlatan och Håkan Hellström, journalister som Anna Hedenmo och Jörgen Huiltfeldt; är de parenteser eller sekelsamhällsformare? Omöjligt att veta. Mitt råd att lägga under kudden bredvid blommorna i natt är hur som helst att göra det vi tycker är rätt och riktigt nu så får andra om hundra år bedöma vad det var värt i det stora hela.

Trevlig midsommar!