Widar I veckan har Socialdemokraternas och Moderaternas respektive partisekreterare samlat pressen för att berätta om sina strategier inför riksdagsvalet i höst. Lena Rådström Baastads kärnbudskap var att S "lyfter de problem som bekymrar oss och väljarna, och löser dem." Gunnar Strömmer i Moderaterna talade å sin sida om att "verkligheten kräver detsamma av alla partier som gärna vill nå regeringsmakten." Väljarna och verkligheten är ju två sätt att beskriva samma sak i det här sammanhanget. Det Baastad och Strömmer säger är att de frågor som väljarna anser vara viktigast - brott och straff, invandring och integration - utgör valårsinledningens verklighet. Vilket betyder att de två större partierna kommer att debattera i samma sakfrågor.

Detta beskrivs ofta i pressen som ett problem. Vilket är märkligt. "Vi kan ju inte hitta på konflikter bara för att vi inte gillar de verkliga konflikterna", sa Gunnar Strömmer klokt och sakligt. Så är det. Tyngden i de sakpolitiska förslagen och trovärdigheten när det gäller genomförandet bör stå i centrum i en bra och hygglig valrörelse. Vilket det mycket väl kan bli. Gunnar Strömmer utmanade presskåren genom att ifrågasätta de uttalanden om att vi står inför den "smutsigaste valrörelsen någonsin" som enligt Strömmer ständigt upprepas av analytiker och experter. "Vem har sagt det? Var finns källan till det?", frågade sig Gunnar Strömmer på pressträffen.

Socialdemokraterna vill föra en "samlande valrörelse" eftersom "Vi – och Sverige –inte tjänar på polarisering." Samlandet har dock sina gränser. M och SD klumpas ihop till socialdemokratins "huvudmotståndare" eftersom de enligt Lena Rådström Baastad vill "sänka skatten, sänka lönerna och höja hyrorna". Sänka skatten är otvetydigt sant att i vart fall Moderaterna vill göra. Det där med hyror och löner är dock mer förvanskning än fakta. Sådant bör S avstå från. Inte av omsorg om Moderaterna. Utan av omsorg om sig själva. Jag tror nämligen att Gunnar Strömmer har en poäng när han säger att väljarna ogillar "gnäll och förvanskningar."

Moderaterna utser inga "huvudmotståndare." Däremot är Strömmer tydlig med att det vuxna väljarfisket framförallt kommer att ske i de tre S-märkta fiskevattnen S, SD och Soffan. Således till stor del i samma vatten där Socialdemokraterna kommer att tråla. Så blir det när verklighetens väljare har makten.