Debatt Den senaste mandatperioden har Stefan Löfvens regering samarbetat med oss i Vänsterpartiet. Tillsammans har vi tagit fram 80-tal reformer som tydligt minskar ojämlikheten i vårt land och stärker välfärden. Samtidigt har Stefan Löfven varit tydlig med att han hellre samarbetar högerut med Centerpartiet och Liberalerna som istället vill fortsätta privatiseringarna och öka ojämlikheten igen. Bara ett starkt Vänsterparti kan hålla högern och SD borta från makten.

Vi vet hur det blir när Socialdemokraterna samarbetar högerut. I Region Östergötland där S styr sjukvården och kollektivtrafiken ihop med högerpartier som C och L innebär det kraftiga nedskärningar i vården, försämrar villkoren för de anställda, indragna busslinjer på landsbygden och fortsatta privatdrivna verksamheter där våra skattepengar rinner ut till bolagsägarna.

Socialdemokraterna pratar ofta om att hela landet ska leva. Samtidigt har Socialdemokraterna ihop med Centerpartiet har lagt ner 30 busslinjer på den östgötska landsbygden och i praktiken gjort boende på landsbygden bilberoende. Det upprör oss när barn på den östgötska landsbygden i praktiken inte har kunnat ta del av den reform som Vänsterpartiet förhandlat fram som gav skolungdomar avgiftsfri kollektivtrafik under sommarlovet.

Så blir det när Socialdemokraterna samarbetar med högerpartier och så vill vi inte ha det. Därför är en röst på Vänsterpartiet avgörande för att skapa starka vänsterstyren som på allvar tar itu med välfärden och ojämlikheten i vårt land och här i Östergötland. De senaste åren som Vänsterpartiet samarbetat med Stefan Löfvens regering har Sveriges ekonomi också blivit urstark och Sveriges statsskuld minskat. Vi har visat att vi kan ta ansvar för vår ekonomi samtidigt som vi omfördelar resurserna rättvist. Det är vi som ser till att barn som behöver glasögon ska få de gratis, att underhållsstödet till ensamstående ökat, att välfärdens resurser stärkts med 10 miljarder kronor.

Vill man hålla högerpartier och SD borta från makten är en röst på Vänsterpartiet avgörande. Bara med ett starkt Vänsterparti kan ett vinststopp i välfärden bli möjligt. Bara med ett starkt Vänsterparti kan vi bygga ut kollektivtrafiken i hela länet. Bara med ett starkt Vänsterparti blir det rejäl satsning på de anställda inom sjukvården istället för ytterligare nedskärningar.