Widar Regeringsfrågan är valets viktigaste spörsmål. Alla miljarder, reformer och utfästelser som viner genom valrörelseluften i dessa dagar är skrivna just i luft så länge som Fredrik Reinfeldts frågor är obesvarade. Vi som var med då minns hur Reinfeldt som ledare för Alliansen plågade sina motståndare i valrörelsen 2006 med tre frågor som tillsammans utgör det politiska hantverkets helhet: "Vad vill du göra? Hur vill du göra det? Med vem vill du göra det?"

Då 2006 kunde de fyra borgerliga partierna svara på alla tre frågorna under valrörelsen. Resultatet blev en majoritetsregering som också i huvudsak genomförde det de sagt att de skulle göra.

Idag är läget helt annorlunda. Den gamla ordningen ligger i spillror. För första gången sedan 1918 har vi tre partier som är tämligen jämnstora runt 20-25 procent. Inga partier och inga av de gamla blocken kan längre besluta om saker och ting på traditionella sätt. Ingen kan svara på Reinfeldts två sista frågor. Därför är regeringsfrågan valets huvudfråga alla kategorier. Därför är i sin tur valet av ny talman i riksdagen efter den avgående Urban Ahlin en riktigt het fråga. Talmansvalet kan betraktas som ett slags ställföreträdande statsministerval.

Den 24 maj på Folkbladets ledarsida föreslog jag de tre stora partierna att ta tag i frågan: "Redan nu bör S, SD och M genom informella sonderingar se till att enas om valet av ny talman efter den avgående Urban Ahlin. Talmannen blir en nyckelperson i det svåra regeringsbildningsdrama som sannolikt behöver genomlevas efter valet. Det är mycket viktigt att parlamentarismen visar sig vara vuxen att hantera oväntade och ovissa lägen. En klok och allmänt respekterad samarbetspolitiker behövs på talmansstolen."

Dagens Nyheter tog på onsdagen (29/8) ett förtjänstfullt och rejält tag i talmansfrågan. Bilden som ges är att sonderingar pågår mellan partierna i riksdagen. DN: s politiska reporter Ewa Stenberg påpekade att: "Talmansvalet blir ett lackmustest för om riksdagen kan samla sig och lösa problem i ett svårt parlamentariskt läge." Så är det. Det finns ett litet gäng kandidater som har de kvaliteter som krävs för det mycket svåra uppdraget. Östgöten Andreas Norlén (M) är en av dem. Smålänningen Tomas Eneroth (S) är en annan. Det vore bra att ha den här saken klar tills nästa söndag.