Widar Poliser och polisstationer har under de senaste dagarna utsatts för väpnade attacker i bland annat Västerås, Växjö och Helsingborg. Skjutningarna och sprängningarna mot polisen är mycket allvarliga händelser som slår mot statens kärna. Justitieministern och rikspolischefen och andra offentliga makthavare har fördömt det inträffade och lovat att alla resurser ska sättas in för att gripa de skyldiga och för att ge stöd åt de drabbade. "Avskyvärt angrepp på rättsväsendet", sa justitieminister Morgan Johansson på sin Facebooksida.

Mer att läsa: Utmanande problem.

Det är ganska vanligt att ledande politiker använder sig av vredgade och kraftfulla ord som "avskyvärt" och "hänsynslöst" vid sådana här händelser. Inget fel i det nödvändigtvis. Men det går inte att komma från tanken som Expressens politiska redaktör Anna Dahlberg sätter fingret på i en krönika på ledarsidan: "Den som följer den politiska debatten märker en växande frustration över verkligheten. Det ska inte vara så här i Sverige, säger politiker X. Jag blir förbannad, säger politiker Y." (29/10)

Mer att läsa: Skaffa fler sossar i stället.

De frustrerande utbrotten mot verkligheterna signalerar om ett slags utanförskap som inte är särskilt förtroendeingivande. "Varför vill våra politiker inte styra landet?", frågar sig Anna Dahlberg och tar en rad exempel - skola, sjukvård, bostäder, invandring - där det liksom tycks få "bli som det blir" medan politiker står vid sidan av och slungar ut sin oppositionslust mot verkligheterna.

På Morgan Johanssons Facebooksida kommenterar en kvinna justitieministerns inlägg om det avskyvärda angreppet. Hon skriver att det känns som "ett samhälle i fritt fall". Därefter undrar hon "Görs någon analys av orsaken och av vilka som ligger bakom dessa ökande brott?"

Det är en viktig fråga hon ställer. Det är svaren på sådana och andra liknande frågor som borde dominera kommunikationen från de ledande och ansvariga departementscheferna och tjänstemännen: Vi har koll. Så här hänger det ihop. Vi vill styra. Därför gör vi det och detta.

Sådant skulle i vart fall jag vilja höra mer av från de av de styrande som vill, vågar och vet att styra.

Stå vid sidan och vara oroliga och tycka att saker och ting är avskyvärda; det klarar vi av på egen hand.