Helgkrönika Mat är något som intresserar dom flesta människor. Både de som knappt har mat för dagen och oss, som har mat i överflöd och som slänger massor med fullt duglig mat för att "bäst före datumet" gått ut.

Det går ju inte en dag utan att det står någon hurtig person och lagar mat i TV. När vi var små och växte upp på landet så åt vi det som växte i trädgården och äggen som hönsen värpte och drack mjölken från korna och till jul slaktades grisen. Idag skulle det kallas för ekologiskt och närodlat och vara högsta lyckan, men det begrep vi inte på den tiden. För under vår levnad har det hänt något högst märkligt. Vi har fått en matindustri som många gånger försämrar råvarorna genom att tillsätta en massa främmande ämnen som inte alls hör hemma i människoföda. Och vi kan inte fatta hur det kommer sig att maten blir billigare ju mer den processas och skickas kors och tvärs över jordklotet för att minska arbetskostnaderna. Det borde ju vara billigare att köpa den rena råvaran. Men bra och nyttig mat har tyvärr blivit en klassfråga även i Sverige och tyvärr behövs goda kunskaper, tid och intresse för att kunna tyda varudeklarationerna på många varor. Och varför måste det vara så mycket konserveringsmedel, idag när vi har tillgång till kyl och frys?

Det allra viktigaste för att vi skall må bra det är att vi har tillgång till god och nyttig mat, och då borde det inte säljas grönsaker med bekämpningsmedel eller kött med antibiotika eller andra främmande tillsatser. Vi behöver inte ha så stort sortiment som vi har idag, men vi behöver bra mat till hyggliga priser. Det skulle vara samhällsekonomiskt lönsamt och god livskvalitet.

Men vi skall inte skylla ifrån oss, för som konsumenter har vi stor makt. Om vi börjar kräva bra råvaror och vägrar köpa sånt som är processat till oigenkännlighet så försvinner det ur butikerna. Det är möjligt att alla inte har råd med ekologiskt och närodlat, men de flesta kanske får ändra sina köpvanor. Svenskarna äter 17 kilo lösgodis och dricker otroliga mängder läsk per person och år. Det är absolut inte nödvändigt utan direkt skadligt. Lägg de pengarna på bra mat i stället!