Ledare Regeringen föreslog i måndagens DN att alla nyanlända ska få del av svenska värderingar.

Det låter bra. Fast många undrar förstås om det inte är lite sent påtänkt. Men i så fall, här är några bidrag till kursen.

Det första vi bör lära ut om Sverige, är att det inte finns något problem, från atomkrig till bevarandet av vattensalamandrarnas parningsområden, som inte kan lösas med utbildning.

När ett samhällsproblem uppkommer – faktiskt eller inbillat – så ska det upp på schemat.

Skolan ska fixa allt. Även med risk att det vare sig blir hackat eller malet.

I Sverige ska också alla politiska förslag ska ha förankring i näringslivets intressen.

Här är det tänkt att integrationsindustrin ska nappa på betet. Staten erbjuder möjligheter att ge samhällsorientering via upphandlingar som borgar för att det blir en kreativ nervositet i systemet.

När allt flyter håller sig alla på tå.

DN debatt-artikeln vittnar också om att vi inte skiljer på staten och samhället. De flyter ihop. Därför blir det också notoriskt oklart vem som ansvarar för vad. Och försvårar ansvarssutkrävandet.

Den annan viktig kunskap är att vi svenskar inte tar upp problem direkt.

Vi vill nämligen inte kränka någon – och framförallt inte skapa konflikter.

Och om det ändå drar ihop sig till ett storgräl så säger en riktig

svensk:

”Nu talar vi inte mer om den saken, nu dricker vi kaffe!”

Att vi fikar ständigt och jämt, det som inofficiellt kallas för ”tvångsfika”, har de nyanlända redan upptäckt. Men att det är en ritual för att slippa revolution (vi har inte haft en riktig sådan sedan

1740-talet) kanske alla inte känner till.

Om det bjuds kaffebröd till så ingår det också i det svenska att 1) uppvisa ångest över att man äter onyttigheter, 2) ta stora tuggor och prata samtidigt, 3) förkunna att kanelbullen var ”skitgod”.

Konnotationen till avföring i samband med ett lyckosamt födointag är det svenska sättet att skilja agnarna från vetet. Om du klarar detta, då kan du bli riktig svensk. Annars är du för evigt ”de andra”.

Och den sista lektionen kommer när etableringen lyckats. Då blir det med stor sannolikhet utvisning. Sverige följer nämligen regler, oavsett konsekvens.