Widar Med mindre än 24 timmar kvar tills vallokalerna stänger möttes statsminister Stefan Löfven och moderatledaren Ulf Kristersson för en duell på Konsert & Kongress i Linköping. Jag var där. Duellarrangören TV4 valde att låta enskilda människor i salongen ställa frågor i vitt skilda ämnen.

De båda partiledarnas svar på frågorna var av mindre betydelse den här aftonen. Frågorna har ställts i olika varianter under den intensiva valrörelsen. Svaren har svarats - på lite olika sätt - ungefär lika många gånger. Det viktiga nu för Löfven och Kristersson är vad de utstrålar när de svarar och de uppträder på scenen. Anledningen till att just dessa båda valts ut att hålla egna debatter i stora TV-kanaler är att de betraktas som de främsta konkurrenterna om uppdraget som statsminister efter valet.

En väsentlig del av uppdraget i duellen är således att uppträda som en statsminister i mötet med medborgarna. TV4: s upplägg med att låta folk i publiken ställa frågorna satte fokus på just denna förmåga hos statsministerkandidaterna. Inne i salen på Konsert & Kongress fungerade upplägget; Löfven och Kristersson vände sig till frågeställarna som satt utspridda i lokalen istället för att vända sig till varandra med hugg och käbbel.

För att låna ord av Linda Skugge så talade Löfven och Kristersson inte särskilt mycket politiska; de talade människospråket.

 

Mer att läsa: SD eller V har makten. Om inte....

 

Vilket innebar att båda nog var mer sig själva i längre passager än vad de tidigare varit på valrörelsens estrader.

Slängar om skatter och löner och annat av det som varit vanligt i tidigare debatter flög sparsamt genom lokalen.

Löfven hade nog i långa stycken en av sina bästa kvällar i valrörelsen. Kristersson är säkerligen inte missnöjd han heller. Kontrasterna blev dock ganska stora. Ungdomlig och lite överpedagogisk entusiasm mot farbroderlig trygghet kanske man kan säga.

Vilket är två helt relevanta sätt att uppträda som statsminister naturligtvis. En annan sak spelar säkert också in. Detta var sista stora övningen för dessa som slitit och exponerats och kritiserats och sjunkit i opinionen. Det måste vara otroligt skönt att det är över. Nu börjar förvisso nästa maratonlopp. Att få till en regering. Men det är ett nytt lopp.