Widar Svenskarnas inställning till tiggeri tycks snabbt bli alltmer restriktiv. En färsk undersökning från DN/Ipsos visar i vart fall att den förbudsvänliga sidan bland stockholmarna rusat från 32 och till 55 procent på bara ett år.

En del av den snabba ökningen kan eventuellt – enligt Ipsos – hänföras till att bolaget bytt intervjumetod från telefon och till digitala formulär. Det kan antas att somliga kan uppleva det pinsamt att berätta om känsliga saker och ting för en person som ringer. Att kryssa i ett digitalt formulär är enklare. Vilket kan betyda risk för övertolkningar åt båda håll.

Hur som helst är det ingen tvekan om att inställningen till tiggeriet är stadd i rörelse i Stockholm. Och rör det på sig i Stockholm så står det som bekant inte still ute i landet heller.

Mer att läsa: Margot Wallström visar vägen.

Under senare år har även flera socialdemokratiska politiker och profiler varit ute och vädrat uppfattningar åt tiggeriförbudshållet. Den tidigare partiledaren och statsministern Göran Persson var nog först när han i SVT: s Agenda uttalade sig för ett förbud för tiggeri. Statsrådet Åsa Regnér var å sin sida snabb med att i uppskattande ordalag - ”Intressant förslag” – kommentera ett utspel om förbud mot ”organiserat tiggeri” från Moderaterna. Hennes statsrådskollega Ardalan Shekarabi var ännu mer tydlig när han tidigare i år kommunicerade att han ”kunde tänka sig” ett tiggeriförbud av typ norsk eller dansk modell.

Att Socialdemokraterna på det här sättet mjukar upp frågan internt är klok politik. Folk i allmänhet har tröttnat på tiggeriet och enligt Ipsos är det allt färre som säger sig ge pengar någorlunda regelbundet. Det kan inte uteslutas att Moderaterna i Stockholm kan tänka sig att driva valrörelse på frågan om tiggeriförbud. S regeringspartners i Stockholm – Fi, V och MP – är tvärmycket motståndare till tiggeriförbud. S kan hamna rejält i kläm i en valrörelse där de och ett gäng vänsterpartier ska försvara tiggeriet mot M och SD.

Det är dessutom fullt möjligt – vilket Socialdemokraternas valstrateger självklart inser – att frågan om tiggeriförbud kan bli stor i den nationella valrörelsen.

Frågan är trixig. Att uttalat vara för ett tiggeriförbud är ingen självklar röstraket. Men att uttalat vara för fortsatt tiggeri är däremot ett sänke som heter duga.