Widar Jimmie Åkesson hade äran att avsluta årets politikervecka i Visby med ett tal i Almedalen på söndagens eftermiddag. Jag var där.

Tidigare på söndagen lyssnade jag på honom när han höll pressträff inför talet. Hans huvudtema i Almedalen var att resonera kring vad det betyder att andra partier - framförallt Moderaterna och Kristdemokraterna - nu mer tydligt argumenterar på ett mer "sverigedemokratiskt sätt" när det gäller migration och integration.

KD: s partiledare Ebba Busch Thor talade på lördagskvällen. Jag lyssnade med intresse på hennes välkomponerade anförande. Hon gick ganska långt i vissa frågor, vilket Jimmie Åkesson uppmärksammade på söndagens pressträff.. Hennes sätt att uttala ordet "liberaler" ledde tankarna i allt annat än positiva banor. KD är förvisso och har heller aldrig varit något liberalt parti. Men de har intill alldeles nyss samverkat och regerat tillsammans med liberala partier i den borgerliga Alliansen. Nu är det ett helt annat ljud i skällan.

Åkesson pekade också på att moderatledaren Ulf Kristersson i sitt tal förra måndagen talade om att invandring och integration "berör alla samhällsområden" som till exempel sjukvård och skola.

Vi har "vunnit " sa Jimmie Åkesson från Almedalens scen. "Saker som jag har sagt i tjugo och tjugofem år och som alla förnekat och skrattat åt har nu blivit sanning. Nu är det ingen som skrattar längre", sa Jimmie Åkesson.

Åkesson har självklart mer rätt än fel i dessa sammanhang. Partier som S och M som tidigare - om än med ett anständigt språkbruk - har sett till att invandringen hållits på rimliga nivåer; de partierna gick i baklås när SD kom in i riksdagen 2010. Och det gick som det gick.

Nu är det dock ett annat läge återigen. Alla åtta partier ska ingå en framåtsyftande parlamentarisk utredning där den framtida migrationspolitikens fundament förhoppningsvis ska läggas fast i breda uppgörelser. Jimmie Åkesson kommer att ta plats i utredningen för SD: s räkning, det berättade han på söndagens pressträffar. En bred samsyn i denna stora och viktiga fråga vore mycket bra för Sverige. Frågan är dock om SD skulle mäkta med en sådan framgång? Eller kommer Åkesson att lägga allt sitt krut på att se till att han kan lämna utredningen med buller och bång under anklagelser mot det "vänsterliberala etablissemanget?"

Det blir en spännande höst.