Stig-Björn Just nu tävlar Stefan Löfven och Ulf Kristersson om vem som är ”Den Vuxne I Rummet”. Alltså den som ser problemen och gör något åt dem.

Det brukar sägas att det finns tre slags politiska profiler att välja mellan;

• En möjlighet är att administrera det existerande – och i värsta fall likt en död fisk flyta med strömmen. Att undvika konfrontationer och onödiga initiativ: Politik är att förvalta och reparera.

• Ett annat alternativ är att stöka och bråka, gnälla och ställa till med oväsen över allt som är problematiskt, men allt som oftast inte ha några realistiska fungerande alternativ: Politik är att opponera.

• Det tredje alternativet är att vara statsledare, den som lyssnar på opponenten, vågar konfrontera problem – men framförallt hitta lösningar även när det inte gynnar det egna partiet: Politik är att göra något bra av det som är dåligt.

Det är denna tredje roll som är ledig just nu i svensk politik. Administratörer och gnällmånsar finns det många av. Men inte statsledare.

 

Mer att läsa: Sluta prata över huvudet på SD.

 

Ett sätt att bära upp den rollen är att, som Stefan Löfven påpekat, önska häva blockpolitiken eftersom den förhindrar problemlösningar. Det verkar helt sjukt att sverigedemokraternas 42 mandat förhindrar de övriga dryga 300 mandaten att styra riket på ett vettigt sätt.

Ett annat sätt är att, som Ulf Kristersson gjorde på DN Debatt igår, att efterlysa en blocköverskridande lösning för migrationspolitiken.

Här är ett politikområde där partierna kan agera statsledare och ta itu med problem som medborgarna bekymrar sig över. Så till den milda grad att de i allt högre grad röstar på ett obskyrt järnrörsparti.

Så länge Socialdemokraterna ropar om att Sverigedemokraterna är ett parti med nazistiska rötter, utan att samtidigt konstatera att detta parti burits fram av före detta socialdemokratiska väljare, så riskerar de att framstå som om de fortfarande inte fattat budskapet.

Socialdemokraterna kommer inte förbi den invit som Moderaterna gjort. Om Stefan Löfven menat allvar med att blockpolitik är fördummande så har han nu chansen att visa det. Och vara den vuxne i rummet genom att ta Kristersson i näven.