Stig-Björn Det svenska fotbollslandslagets succé mot Mexico - och det faktum att Tyskland inte gick vidare – har gjort att några känt skadeglädje. Som tack för att tyskarna öppet hånade Sverige när de spöade oss så snöpligt har de fått hälsningar tillbaka.

Eller som landslagsspelaren Markus Berg uttryckt saken: ”Karma kan vara jobbigt ibland…..”

Karma är ett begrepp hämtat från religionens värld – och handlar om orsak och verkan. Det du gör sprider vibrationer i din omgivning. Som du sedan får tillbaka. Goda gärningar belönas. Onda straffas. Sprider vi mentalt gift kommer det igen.

Vi har en del andra svenska uttryck på samma tema. ”Svinhugg går igen” och ”den som illa gör, illa får”. Kanske även att ”den som gräver en grop åt andra faller ofta själv däri”. Eller ”som man bäddar får man ligga”.

Och ”hämnden är en rätt som helst ska serveras kall” kanske Sverige kan fundera över om de fortsätter att avancera i VM. Blir det medaljplats bör de tyska ledare och spelare som hånade Sverige definitivt bjudas in.

Apropå socialdemokraternas försök att markera i migrationsfrågorna har ett annat begrepp som ligger nära ”karma” blivit vanligt, nämligen ”tonalitet”.

Tonalitet handlar om att uttrycka sig på ett lämpligt sätt. Om ett barn som gärna sjunger men saknar sångröst ska vi inte påpeka detta. Utan låta Idoljuryn, om cirka 20 år, framföra sanningen. Eller så kan det faktiskt bli en ny Håkan Hellström, vem vet.

I politikens värld är det dålig tonalitet att säga ”vi har överjävliga problem”, bättre är ”vi står inför stora utmaningar”.

Säg inte ”höj skatten” utan ”bygg ut välfärden”. Alla budskap bör säljas in som ”hållbart”.

Kritiken mot socialdemokraternas ”tonalitet” har främst siktat in sig på att de låtit elaka. En njugg migrationspolitik ska förpackas lite mer finstämt. Inte låta som flåbusarna på högerkanten. Det är ju inte lastbilshögern som är målgruppen, utan sansat folk, typ förskolelärare och pensionärer, sådana som går på möten och löser korsord.

Således. Tonaliteten bestämmer vilken karma vi får. De saktmodiga skola vinna världen.

Men hur nå fram med god tonalitet i ett brus präglad av dålig karma?