en politisk rörelse där det inte är så viktigt att ha samma åsikter om allting utan där det viktigaste är att vid valdagen känna tillräcklig tillhörighet för att gå och rösta på partiet. 

Kyrkans bredd och vidsynthet, dess förmåga att leverera välfärd, trygghet och framsteg och dess kompetens att hålla konkurrerande kyrkor kvar på avbytarbänken är de tre avgörande fundamenten för det socialdemokratiskt präglade samhällets fortbestånd.

Mot denna bakgrund tyder valet av plats för statsminister Stefan Löfvens jultal i söndags på uppfriskande doser av självdistans och probleminsikt. Löfven åkte nämligen till Visby och ställde sig i S.t Nicolai kyrkoruin för att tala.

Mer att läsa: Sanslöst angrepp mot Greta och Kristersson.

Socialdemokratin är för allt i världen inte ett parti i ruiner. Tvärtom har S under mer än hundra år varit Sveriges största parti. Visst är nivåerna lägre - under de senaste fyrtio åren har standardläget sjunkit från runt 40 och ner mot under 30 procent i valresultat. Denna gradvisa nedgång har dock inträffat utan att något annat parti har lyckats att utnyttja socialdemokraternas strukturella nedgång för att på allvar ta över ledartröjan i politiken. S är således ingen ruin. Kyrkan har dock betydligt mindre bredd än tidigare. Vilket har jämnat vägen framförallt  för konkurrenterna inom Sverigedemokraterna; socialdemokratins allvarligaste utmanare sedan andra världskriget. 

Stefan Löfven höll ett bra tal där i ruinen i Visby. Ett bra tal, men ett ofullbordat tal. Det tar liksom emot för Löfven och för partiledningstänkarna att tala mer öppet och rakt om de problem som medborgarna känner av finns där.

"Vi har alla en läxa att lära av Sverigedemokraternas tillväxt", sa Löfven i ruinen. Han sa dock inte något rakt och direkt om vad läxan i så fall är? Däremot skällde han på moderatledaren Ulf Kristersson för att denne  pratat med SD-ledaren Jimmie Åkesson. Det tror jag inte var läxan.

På måndagen kom SVT/Novus med en förtroendemätning där Jimmie Åkesson för första gången hamnar högst upp alla partiledare - i par med Ebba Busch Thor (KD). Löfven hamnar först på femte plats; passerad även av Sjöstedt (V) och av Kristersson.

Det mest uppseendeväckande med mätningen är det extremt låga förtroendet. De som vinner har 31 procent. Löfven får 24 procent.

Åravis av S-etablerat fördömande av SD har skapat ett alltmer polariserat samhälle med alltmer misstänksamma medborgare. Kyrkan har blivit smalare. Välfärden känns otryggare. Väljarna går till konkurrenten. Här är nog läxan tror jag: 1.Säg som det är. 2. Mera sakfrågor.3.  Färre fördömanden.