Widar Vid lunchtid på torsdagen tog sig en försvarlig hop journalister och partister ett par mil österut från Visby. Det gemensamma målet var Björkstigen 10 i Roma Kloster där statsminister Stefan Löfven och finansminister Magdalena Andersson steg fram på podiet i solskenet för att tala om pensioner. Jag var där.

Löfven och Andersson utgjorde ett stabilt och förtroendeingivande par. Löfven fick rentav hejarop och applåder från medarbetare på äldreboendet. En journalist frågade vad Stefan Löfven skulle göra och säga om även han - likt Annie Lööf på onsdagskvällen blev utsatt för mötesstörningar av de minst sagt obehagliga unga männen som leker nazistlekar under Almedalsveckan.

"Då skulle jag säga åt dem att hålla klaffen medan någon annan pratar för det är så vi gör här i Sverige", svarade Löfven. Det raka men samtidigt avspända svaret var värt applåder.

Pensionslöftet från Socialdemokraterna är att partiet långsiktigt vill att pensionerna ska motsvara ungefär 70 procent av lönen för "vanliga löntagare".

Mer att läsa: Halka inte snett på nassarna Löfven.

Löftet finansieras genom att pensionsavgiften höjs. Vilket självklart kan komma att få vissa konsekvenser på det framtida löneutrymmet. Det finns som bekant inga fria luncher. Den som vill ha bättre pension behöver vara beredd på att betala.

Det offentliga pensionssparandet är en central del av den svenska modellen. Pensionerna som nu betalas ut till dagens pensionärer betalas i samma nu in som avgifter av dagens löntagare. Modellen knyter oss samman i ett ömsesidigt beroende som kräver tillit och förtroende för att fungera.

Andersson och Löfven markerade därför tydligt att det kommer att krävas mer arbetade timmar och fler år i arbetslivet för alla som "kan arbeta". Den markeringen är vitalt viktig och behöver följas upp med gedigna praktiska åtgärder som verkligen ser till att "friåkarna" i systemet - de som bara kostar förmåner men inte betalar avgifter - blir så få som möjligt.

Det finns många sätt att spara till sin pension. Alla som kan bör sätta undan de slantar som är möjligt på konton för framtiden. Därutöver är tjänstepensionen via ett långt arbetsliv central. Grundbulten utgörs av det allmänna pensionssystemet som nu S mycket klokt vill förbättra.