Debatt Uppdrag granskning gräver bokstavligt fram nya häpnadsväckande uppgifter kring Palme-mordet ur gamla sopsäckar i Christer Petterssons källarförråd. I en av sopsäckarna hittar man en bandupptagning som avslöjar att polisen lockat missbrukare med den stora “50-miljonerspotten”. Belöningen för att få dem att vittna mot Christer Pettersson under rättegången.

År 1987 höjde regeringen belöningen till 50 miljoner kronor till den som kunde lämna avgörande uppgifter om vem som dödade Olof Palme. Den stora belöningen har gått som en röd tråd genom hela Palmeutredningen. Flera missbrukare har genom åren hävdat att polisen lockat dem med pengar och manipulerat deras vittnesmål.

Ulf Mårtensson, ett av vittnena i Christer Petterssons krets, berättar om polisens metoder. Han hävdar att Palmegruppen manipulerat honom och sagt att han skulle få 50 miljoner om Pettersson fälldes. Därför lämnar han felaktiga uppgifter om Petterssons alibi under mordnatten vid polisförhöret. Han ångrar sig och tar tillbaka de felaktiga uppgifterna.

I rättssalen plockar chefsåklagare Anders Helin fram bandet med inspelningen från förhöret med Mårtensson, och säger att det inte finns något på bandet som tyder på att förhörsledarna nämnt siffran 50 miljoner.

Uppdrag granskning avslöjar i det första programmet om fallet Christer Pettersson, att domstolen kan ha vilseletts av en av Sveriges främsta åklagare. Beviset är bandet som förhöret spelades in på. Det band som låg i en sopsäck i Christer Pettersson källarförråd. Sopsäcken blir startskottet på en helt ny berättelse om utredningen av mordet på Olof Palme.