Widar Erna Solberg är partiledare för Høyre och sedan 2013 är hon även statsminister i Norge. Hon leder en tvåpartiregering där det andra partiet är Fremskrittspartiet (FrP). När Economist Intelligence Unit (EIU) (ett institut som är knutet till världens ledande liberala mediehus The Economist) nyligen presenterade sitt demokratiindex för 2016 så la Norge beslag på förstaplatsen.

Denna demokratins globala högborg styrs alltså av en regering där Fremskrittspartiet (FrP) ingår.

Dagens Nyheters reportageteam Karin Eriksson och Eva Tedesjö har skapat ett porträtt av politikern och personen Erna Solberg. Det välskrivna och spänstiga reportaget som publicerades 11 februari går på många sätt rakt in i den svenska dagspolitiken.

Mer att läsa: Revansch för de beklagansvärda.

Erna Solberg säger till exempel en klockren sak om invandring:

"Jag tror att vi måste våga vara ärliga i invandringspolitiken. Det finns gränser för vad man klarar att hantera av nyanlända till länder som Norge och Sverige. (--) Det är kostnadskrävande. (--) Ska vi ha det stora systemet så är det viktigt med en kontrollerad invandring." Liknande klarspråk hörs ännu inte från regeringshåll i Sverige. Det borde det göra. Utan att säga som det är så riskerar det som görs att bli svårbegripligt. Det handlar inte om en "flyktingkris 2015." Det handlar om en invandringspolitik som misskötts i ett decennium.

Mer att läsa: Myrsteg för Jimmie Åkesson.

Statsvetaren Anders Todal Jensen intervjuas i DN. "Dagens Frp har tonat ned populismen. Politikerna beskrevs (tidigare) som korrupta och odugliga. Det hör du inte längre", säger Todal Jensen och lägger till att mycket tyder på att väljarna följt efter: "Den här typen av politiskt missnöje hade minskat kraftigt inför stortingsvalet 2013, och jag tror att det har minskat ytterligare sedan dess."

Alla - inklusive Erna Solberg - är noga med att påpeka att det har varit en lång process att få acceptans för ett samarbete mellan Høyre och FrP. Det kommer att ta lång tid även i Sverige. SD har till skillnad från FrP sitt nazistiska förflutna att släpa på. Viket moderatledaren Anna Kinberg Batra just nu får känna av. Ska AKB landa på fötterna så bör hon lyssna till Erna Solbergs råd: "Slappna av. Sänk axlarna. Släpp loss lite."