Widar Socialdemokraterna behöver förhålla sig till Moderaterna på ett bättre sätt än vad som valåret hittills har bjudit på. Moderaternas nya partiledning med Ulf Kristersson och Gunnar Strömmer i spetsen är på väg att sätta en "vuxen standard" för det politiska samtalet och för valrörelsen. Översköljs inte M-ledningen av skandaler och/eller begår kraftiga återfall i symbolpolitiskt trixande och småljugande så kommer det bli nödvändigt för i vart fall Socialdemokraterna att anpassa sig till den vuxna standarden. De av de regeringsintresserade partierna som faller utanför standardens ramar kommer att bli allt mindre lyssnade på. Det är så det fungerar.

Mer att läsa: S ska inte vara rädda för SD.

En vuxen standard innebär i grunden att man i huvudsak talar om samhällsproblemen, utmaningarna, möjligheterna och samhällsstyrkorna så sammansatta och komplicerade som de ofta är och inte som partier kan tycka att de borde vara för att passa in i önskeretoriken. Valrörelsen är inte ett sömnigt seminarium med ändlösa powerpoint bilder med staplar av grafer och siffror och avvägda hummanden. Vuxna kan faktiskt ägna sig åt tvärsäkerhet, heta dispyter, småelaka skämt, överdrifter och vuxna kan till och med ha fel då och då när de argumenterar för det gäng hedervärda perspektiv som finns i många frågor. Men det finns självklart gränser.

Mer att läsa: Ordning på tiggeriet.

Socialdemokraterna känns som ett nervöst parti. Vilket inte är så konstigt. Partiet är illa trängt mellan å ena sidan ett framgångsrikt SD som konkurrerar med S om klassiska väljare i LO - och i äldrekollektiven och ett nygammalt M som återigen på allvar konkurrerar med S om titeln "mest statsbärande parti." På rent existentiella grunder är SD och M därmed ett slags huvudmotståndare för S; det begriper alla. Problemet är att S försöker klä sin existentiella panik i dagspolitiska kläder.

Mer att läsa: Stefan Löfven slipper gnälla.

Två exempel: 1. Anklagelserna mot M i LO: s valfilm och i flera utav förstamajtalen nyligen är horribelt överdrivna och på gränsen till hitte-på. 2. Inför de kommande migrationspolitiska överläggningarna hävdar S att alla i riksdagen utom SD ska få vara med i diskussionerna. Sådant där faller utanför standarden; allt färre bryr sig. Så kom igen nu socialdemokrater, bättre kan vi. Plocka fram allt det vuxna som jag vet finns och som behövs i samhället.