Widar Försvarsminister Peter Hultqvist (S) har undertecknat en debattartikel i Aftonbladet på temat att Moderaterna är "samma gamla höger som vanligt." Anledningen till att Peter Hultqvist anser att detta måste sägas är att Moderaterna har presenterat en valkampanj på temat "Lika för alla". Det som ska vara lika för alla är "Rättigheter, skyldigheter och möjligheter." Detta är en "bluff" och enbart "traditionell högerpolitik" skriver Hultqvist i Aftonbladet. (16 maj)

Det där med "samma gamla höger" är en välprövad nederlagsattityd från 2005-2006. Då var det "nya Moderaterna" och "Alliansen" som i S-propagandan skälldes för att vara "samma gamla höger" och sålunda inget att bry sig om eftersom gammal höger inte är något som väljarna vill ha. Vi vet hur det gick. Alliansen med Fredrik Reinfeldt i de nya Moderaterna bildade regering under åtta år och hade det inte varit för Sverigedemokraternas framgångar i valet 2014 så hade Alliansen sannolikt suttit kvar i Rosenbad än i denna dag.

"Samma gamla höger" är en slapp och tankeslö attityd till såväl Fredrik Reinfeldts som Ulf Kristerssons moderater. Vare sig Fredrik Reinfeldts nya moderaterna eller dagens "lika för alla moderater" är och var några utpräglade högerpartier av det förment folkfarliga slaget som ordvalet "gamla höger" indikerar. Samma gamla höger är ungefär lika missvisande och dödfött som att skälla Socialdemokraterna för att vara "samma gamla vänster som de alltid varit". Identitetspolitiska argument av det slaget frälser knappt någon och tänder ännu färre.

Det moderata parti som Socialdemokraterna har att förhålla sig till utmanar på delvis nya sätt. Hoppfullhet/framtidsoptimism betonas ungefär lika starkt som skötsamhet/arbete. Socialdemokraterna borde inte ha några större problem att kunna bjuda upp till en spännande valkamp och debatt i dessa skärningspunkter mellan det liberala och det konservativa; en skärningspunkt som inte så sällan är mycket lik socialdemokratins förhållningsätt till samhälle och individ.

Det är ett stort misstag att tuta ut ord om att Ulf Kristerssons lika - för - alla - moderater är en gammal "högerbluff" och därför inget att bemöda sig om. Att upprepa just det samma gamla misstaget ter sig som rejält onödigt.