Widar På onsdagen var centerpartiets Annie Lööf huvudperson i de partipolitiska kvarteren av Visby. Med sina 9-10 procent opinionsstöd i ryggen är Annie Lööf ledare för borgerlighetens näst största parti. Hon uppträder också med pondus och beslutsamhet såsom det anstår en politiker som det går bra för och som har siktet inställt på makten.

Med den senaste statistiken från Arbetsförmedlingen i ryggen presenterade Annie Lööf programmet "En svensk nystart" som enligt Centerpartiet ska ge jobb åt 100 000 "utsatta människor" redan under nästa mandatperiod.

"Utsatta" människor är en omskrivning för i första hand "nyanlända". De utsatta utgör enligt Annie Lööf ungefär 250 000 av de cirka 350 000 personer som är inskrivna hos Arbetsförmedlingen.

100 000 människor som snabbt ska byta arbetslöshet mot arbete; det är ingen liten uppgift. I vart fall om man menar allvar och inte bara hittar på jobb som betalas med våra skattemedel. Och något sådant tänker sig inte Annie Lööf om jag förstod henne rätt på pressträffen i det stora tältet invid scenen i Almedalen. Planen är att det genom en rad intensiva insatser under ett år med språk, praktik, samhällskunskap och mentorer ska vara möjligt att göra 50 000 personer om året anställningsbara med tillskjutande hjälp av bland annat sänkta ingångslöner ute på jobben.

Mer att läsa: Halka inte snett på nassarna Löfven!

Det är självklart ett ofog att utlova 100 000 nya jobb. Snällt sagt kan man ju säga att Lööf i vart fall är betydligt mer marknära än sin företrädare Torbjörn Fälldin som på sin tid under 1970-talet utlovade 400 000 jobb. Mer småelakt sagt borde väl kanske Annie Lööf ägna några tankar åt hur många gånger hon njutningsfullt har kritiserat statsminister Stefan Löfvens löfte från 2014 om att skapa "32 000 nya traineejobb". Löfvens löfte om 32 000 jobb smälte i verkligheten ner till 474 registrerade traineejobb.

Annie Lööf kan snart stå där själv och få svälja förtreten när hon får frågor om de där 100 000 nya jobben och om var de finns.

Centerns initiativ är annars bra som företeelse. Att lägga större kraft på integration genom arbete och kunskap är helt avgörande för samhällsklimatet de kommande åren. Det är siffrorna som är problemet.