Widar Partipolitik i regeringsställning är inte alltid en dans på rosor. Det som behöver göras är inte alltid det som tidigare har sagts ska göras. Jag var riksdagsledamot för S under några mycket påfrestande år på 1990-talet då Socialdemokraterna genomförde en grundlig sanering av den offentliga ekonomin. Hjärtnära ersättningar och bidrag sänktes, ett nytt och rejält förmånssämre pensionssystem infördes. Jag har respekt för att politiken ibland är sådan. Men fotbyten i politiken behöver göras på ett anständigt sätt.

Årets socialdemokratiska förstamajmöten har på många sätt haft en kämpig "bita ihop och ta sig igenom" - karaktär. Snart sagt varenda tänk - och skrivkunnig person till höger och till vänster - eller de som bara inte kan låta bli - har kunnat frossa i elakheter och skämt om årets förstamaj våndor för Socialdemokraterna. Det är inget att säga om. Att ägna en valrörelse åt att stormskälla på partier som vill sänka skatten för rika och som kommer att tvinga bort vanligt folk från både sina hyreslägenheter och jobb; det har sitt pris. Priset blir ganska högt om man efter valet sluter avtal med andra partier om att genomföra delar av den politik som man alldeles nyss tokskällt på.

Mer att läsa: Häng inte om halsen på varandra.

Finansminister Magdalena Andersson resonerade klokt och nyktert om saken när hon talade i Sundbyberg på förstamaj. Problemet är inte oss "betonghäckar i regeringen utan problemet är vårt dåliga valresultat". 28 procents väljarstöd kanske inte ger så mycket mer än 28 procents S-politik. Det där förstår folk. Och ärligt talat; jorden går inte under av en eller annan utredning och förändring som går emot S vilja. Det förstår folk. Jag tror också att de flesta kan förstå och respektera att S hellre vill regera än att vara i opposition.

Mer att läsa: Nazisterna finns knappt inte alls.

Det som blir tokigt är de här överdrifterna om "högerextremismen" som med M: s och KD: s försorg skulle ha släppts lös i landet om inte S slutit ett avtal med C och L. Det känns inte riktigt anständigt. Varför inte bara istället säga som det är? Vi lyckades förhandla fram ett avtal med C och L som vi tycker landar i bättre politik än vad en moderatledd regering skulle ha betytt för vanligt folk. Det hade folk förstått.

Folklig förståelse och respekt är fundament för demokratisk maktutövning. Överdrifter, påhopp och orimliga anklagelser är fundament för något annat.