Debatt Har förlossningsvården blivit så ytterst komplicerad att bara de största klinikerna klarar av det? Att föda barn är väl i de allra flesta fall en rätt naturlig process! Ändå får inte alla kvinnor en trygg förlossning inom länet i sitt livs viktigaste stund. Resurserna räcker inte till. Är krisen i förlossningsvården verkligen nödvändig?

I somras gick en marsch i hela Sverige via organisationen ”Födelsevrålet” för att protestera mot nedläggningar av BB-kliniker. Även i Linköping manifesterade man, då många mödrar fått åka till andra län för att föda. Den optimala tryggheten försvann! Det föds över 800 fler barn i länet än för 15 år sedan. Dessutom är Östergötland i stark tillväxt. Därför är det nu vi ska planera och ha god framförhållning! Vi liberala Kvinnor anser att Förlossningsvården är en viktig jämlikhetsfråga och att även västra länsdelen bör ha en förlossningsklinik. Regeringen föreslår en ”förlossningsmiljard”, varför det är ett ypperligt tillfälle att utveckla förlossningsvården och avlasta US och Vrinnevisjukhuset. Lokaler finns på LiM efter viss omdisponering.

BB i Motala lades ned år 2005 efter stora protester. Strax innan hade det prisbelönats som landets bästa! De hade då 900 förlossningar/år. Lasarettet i Motala (LiM) är en viktig del av hälso- och sjukvården i Östergötland. Av Dagens Medicin har det rankats som näst bäst i landet i kategorin mindre sjukhus. Lagarbetet fungerar och alla verksamheter arbetar ständigt med kvalitetsförbättringar. Nyligen upphandlades återigen en del av LiM och Capio vann. De driver sjukvård på S:t Görans sjukhus, som i januari blev utsedd till bästa sjukhus i Dagens Medicins ranking i kategorin mindre sjukhus.

Motala - Östergötlands sjöstad - kan erbjuda sjönära tomter, närhet till förskolor, skolor, idrotts- och båtplatser och har ett näringsliv i stark och positiv utveckling. Sjukvårdspersonal kan, om de vill, cykla till jobbet med rimliga avstånd på utbyggda och bra cykelvägar. Istället för att sitta i bilkö eller åka långt kan man välja mer kvalitetstid för familjen. I och med Lalandias etablering kommer Motala att växa mycket starkt med många arbetstillfällen, inte minst för unga, som kan bo kvar i kommunen.

Liberala Kvinnor vill därför att förlossningsvården blir mer jämlik i länet antingen i egen regi eller via upphandling! Det finns hinder på vägen, visst. Men för att citera Baltzar von Platen: ”Vill man intet, så kan man intet!” Vi vill att kvinnor ska ha rättighet att föda i sitt hemlän!