Miljöpartiet sitter surrat vid den socialdemokratiska regeringsmasten och kan inte göra så mycket annat än att traska patrull efter statsminister Löfven. Vänsterpartiet kan tänkas ha siktet inställt på att hitta bästa tillfället att med buller och bång hoppa av förhandlingarna med beskyllningar mot S, MP för att springa i "rasisternas ledband." Sverigedemokraterna  -som enligt uppgift ska företrädas av partiledaren Jimmie Åkesson  i förhandlingarna - har grannlaga överväganden att göra. Det som ligger närmast till hands är antagligen att SD letar efter bästa tillfället att med buller och bång hoppa av förhandlingarna med beskyllningar mot "sjupacket" av partier för att springa i "vänsterliberalernas ledband". Det kan självfallet också finnas en möjlighet att SD anstränger sig för att hitta en linje tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna. 

Mer att läsa: Filipstad öppnar våra ögon.

Häromdagen presenterade Moderaterna sina ingångsvärden inför förhandlingarna. Partiet förespråkar en rejäl minskning av mottagandet av nyanlända asylsökande och ordentliga begränsningar och uppstramningar av regelverket för anhöriginvandring. Med tanke på det mycket besvärliga läget för många av de utomeuropeiska invandrarna som kommit till Sverige det senaste decenniet så är det helt nödvändigt med en mer stram reglering av inflödet framöver. Den omfattande arbetslösheten, situationen i de slumlutande förorterna, morden och sprängningarna i de kriminella miljöerna, läget i flera glesbygdskommuner och kunskapsrasen i många av de nyanlända barnens skolor talar sitt tydliga språk. 

Staten behöver kort sagt kraftsamla på några av sina krävande kärnområden där trygghet och kunskap står i en klass för sig. Skall uppgiften kunna lösas inom rimlig tid och på ett anständigt sätt så krävs att det inte ständigt fylls på med nya asylsökanden som bygger på de sociala problemen underifrån.

S och M och L borde kunna enas om en politik i nära anslutning till M: s förslag. Som läget är i svensk politik för tillfället så lär det i så fall bli Centerpartiet som bestämmer hur de migrationspolitiska förhandlingarna ska landa.