Debatt Det diskuteras till leda om tänkbara partikonstellationer i regeringen efter valet. Mer intressant är det problem som Folkbladets chefredaktör Widar Andersson (22/8) benämner SD-ångesten. Den har handlingsförlamat de övriga sju partierna i flera valperioder.

Därför hör vi nu flera partiledare papegojaktigt lova pengar till mer poliser, bättre vård osv. Allt medan massor av poliser, lärare och sjuksköterskor byter yrke och polisutbildningen har problem med rekryteringen.

SD-ångestens kulmen har hittills varit den offentliga rit där sju partiledare mobbade den åttonde, som företräddes av en leksakselefant. Denna form av svart magi utövades på ett event ordnat av en enskild organisation.

Widar Andersson påpekar ibland att S och M tillsammans är ett skydd mot extrema idéer. Jag tror att en S-M-regering vore en utmärkt idé. Men detta kräver att S och M kan bli fria från sin SD-ångest (helst utan att ta magin till hjälp). Partierna har ungefär samma ambitioner, men båda har haft svårt att få något uträttat, och båda har ansett sig behöva göra stora eftergifter till mindre partier, t ex i flyktingfrågor. Kanske kan de lyckas bättre tillsammans?

Rent sakpolitiskt vet alla vad som måste göras. Vi har inte tid att vänta på nya poliser utan behöver bättre trygghet snabbt, kanske med väktare i kommunal regi. Många kommuner behöver stöd för att klara de kostsamma åtaganden som staten ålagt dem. Den offentliga sektorn måste utveckla sin personalpolitik så att man kan behålla sina anställda. Det räcker inte med högre löner.

Vi måste göra något radikalt åt vår dysfunktionella migration, som inte ens regeringen är nöjd med. Vi måste ha en migrationspolitik. Och framför allt tillämpa den.

Förtroendet för regeringsmakten behöver bli bättre. Det blir det med ordning och reda i politiken. Ett nej ska vara ett nej, och ett ja ska vara ett ja.

Detta fordrar politiker som använder den majoritet som finns i riksdagen. Det är riksdag och regering som styr i en demokrati.

Och riksdagsledamöter för ett vuxet samtal. Med varandra. Inte med leksakselefanter.