Debatt I Europaparlamentet är jag medlem i en HBTQ-grupp som skickat ut en lista på platser där det behövs extra stöd. Att ha en Europarlamentariker på plats brukar uppskattas då det kan få myndigheter i landet att skärpa sig. Detta gäller än mer i de länder som hoppas bli medlemmar i EU. I år nämns följande städer: Chisinau i Moldavien, Budapest i Ungern, Gdansk i Polen samt Bratislava i Slovakien.

Att både Polen och Ungern finns med är ingen överraskning. I dessa länder har reaktionära regeringar länge försökt montera ned demokratin och slå mot alla organisationer och personer som inte omfattas av deras inskränkta vision av nationen.

Samtidigt får vi i sammanhanget inte glömma hur nazister attackerade Pridetåget i Stockholm får något år sen och hur nazister försöker hota och skrämma på många håll i landet.

I Sverige är det val till hösten och nazister inte är de enda som hotar de framsteg som gjorts. SD vill avskaffa bidrag till RFSL och se en ”avveckling av det skattefinansierade stödet till genuspedagogik och annan verksamhet där staten med utgångspunkt i verklighetsfrånvända politiska teorier försöker experimentera med, eller ändra, på våra barns och ungdomars beteendemönster och könsidentitet.”

När jag läser detta blir jag inte förvånad.

Jag har sett liknande förslag från högerextremister i andra länder i Europa som vill skruva tillbaka klockan.

Min slutsats är klar. Vi behöver jobba ännu hårdare för att alla rätt att vara sig själva och älska den man vill. Både i Sverige och i övriga Europa.