Widar Ekoredaktionen har med hjälp av underrättelsetjänsten försökt sammanställa en övergripande bild av den dödliga gängkriminaliteten i Stockholm, Göteborg och Malmö. Ekot landar i uppfattningen att verksamheten består av ungefär 800 personer; i huvudsak pojkar och män i åldrarna 15-25 år som har tillgång till skjutvapen. Att en siffra är möjlig att ta fram beror på att de som räknas är sådana som redan tidigare är "kända av polisen", som det brukar sägas i polisrapporterna från de rekordmånga gängrelaterade morden under 2017.

Ekots granskning ger ungefär samma bild som DN-journalisten Lasse Wierups faktaspäckade reportage om 53 dömda och 47 misstänkta gärningsmän i utredningar om skottlossning på allmän plats sedan 2013. (20 maj 2017)

Wierup sammanfattade sin undersökning i dessa korta punkter: "1. De är under eller strax över 20 år och bor ofta kvar hemma. 2. De tillhör sällan etablerade kriminella gäng. 3. Vinstgivande brottslighet i organiserad form är ovanlig. Tre av fyra dömda och misstänkta har skulder till Kronofogden. 4. Cannabisaffärer på gatunivå löper som en röd tråd."

Mer att läsa: Medier utan faktakoll.

Poliserna som medverkar i Ekots reportage understryker att det handlar om en "oorganiserad grov brottslighet". Nätverken är lösliga och ombytliga och det vimlar av tillfällen för hedersrelaterade skjutningar, övergrepp och mord mellan forna vänner och nyblivna ovänner.

Inom polisen finns säkerligen dessa insikter och vetskaper sedan länge. Men fynden i Wierups och Ekots granskningar ger viktiga kunskaper till politik och samhälle i övrigt. Det är en helt annan bransch att rusta ett samhälle till strid mot organiserad grov brottslighet än mot oorganiserad dito. Behoven av specialister utanför polisen, av särskild utredningskompetens, myndighetssamarbeten och av internationell samverkan är betydligt större i fråga om den organiserade brottsligheten. För de lösliga gängens bekämpning gäller främst proffsigt polisarbete, skarpa brottsutredare, lediga häktesplatser och polisstyrd övervakning/avlyssning.

Sedan går det ju inte att komma ifrån att de här 800 pojkarna borde ha gått i bra skolor och fritids medan tid var. De är offer som har blivit förtryckare. Man undrar ju om det är någon som har riktigt bra koll på 8-9-åringarna i de här vapen- och mordtäta förorterna?