Widar Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson talade på ett partimöte i Norrköping på lördagen. Jag var där. På söndagen tog jag tåget upp till Stockholm för att lyssna på den nyvalde moderatledaren Ulf Kristerssons första tal i sin nya roll.

Ulf Kristersson har ett ”självmordsuppdrag” sa Jimmie Åkesson. Och visst är det tufft. Kristersson har 11 månader på sig att försöka få M-opinionen att vända uppåt lagom till valet 9 september 2018.

SD: s ledare tror/hoppas på en utveckling där tre block står mot varandra. Ett konservativt, ett liberalt och ett socialdemokratiskt. Åkessons mål är att Moderaterna ska göra det konservativa vägvalet.

Sittplatserna räckte inte till när Anna Kinberg Batra öppnade stämman på hotellet Clarion Sign, ett stenkast från Centralstationen. Hon lämnade över ordförandeklubban till Tobias Billström som utsågs att leda extrastämman och som i sin tur lämnade över ordet till valberedningens ordförande Lars Ingmar Ljungman som slog fast att ”tiden för splittring måste nu vara förbi” innan han föreslog Ulf Kristersson till ny partiordförande.

Kristersson höll ett rejält installationstal. Han är en lysande talare; det visste jag sedan förut. Nu är Ulf Kristersson emellertid i den helt nya situationen att det är hans ansvar att allt det där kloka och genomtänkta som sägs också ska växlas över i praktisk politik.

I den konkreta politiken lämnade Ulf Kristersson ett antal besked. Decemberöverenskommelsen var fel. Sverigedemokraternas inskränkta nationalism är fel. Allianspartiernas gemensamma framtidsfrågor löses genom "förtroendefulla samtal i Alliansen."

Hans blå tråd i talet var förhållningssättet "värderingsburen pragmatism" och han gav ett antal exempel på hur han tänker sig hur denna pragmatism ska gestaltas i politiken framöver:

Statens kärnverksamheter ska fungera. Den tidigare migrationsöverenskommelsen med Miljöpartiet var "naiv". Värna arbetslinjen men tro inte att arbete är livets mening. Värna välfärdens kärna. Kön, klass eller klan ska inte sätta dina gränser. Försvara företag och företagande: När det gäller försvar av frihet och äganderätt kommer Moderaterna att vara "The last man standing" sa Kristersson till talets mest dånande applåder. Som de har längtat efter de orden...

Alliansen är Ulf Kristerssons regeringsval. Det råder ingen tvekan om det. "Vill S och SD gemensamt stoppa oss kan de gott säga det", sa Kristersson och gav väl därmed ett slags svar på hur han ser det konservativa blockets inredning.