Widar Detta är den andra och avslutande delen av en text som inleddes på lördagens ledarsida.

Göran Färm skriver flyhänt och spännande och ofta rakt på sak om personer han mött och gillat eller ogillat. Han berättar om hur nära det var att partiledningen i början av 1990-talet förlorade striden om den ekonomiska politikens stabilitet.

Skildringen av hur den förre KD-ledaren Alf Svensson i elfte timmen ”räddade” honom vid en avgörande budgetomröstning är credot i en lång och oerhört intressant del av boken där Färm på ett icke skolboksaktigt sätt ger pedagogiska lektioner om vad politik är och om hur det kan fungera ibland. Göran Färm bjuder verkligen på sig själv, sina tvivel, sina våndor, sina fruktlösa samtal med Löfven, sina duster med Stig Malm och Håkan Juholt och sina möten med Ingvar Carlsson och Margot Wallström. Hans stunder i baksätet med Isabella Lövin går heller inte av för hackor.

Artikelbild

Göran Färms bok.

Boken ”Ett bättre Europa” kan läsas som ett intressant seminarium om hur det här med ”Gränsöverskridande demokrati” bäst ska hanteras. Göran Färm tar sig an frågan med all den kunskap och erfarenhet som han samlat på sig under åren i ”apparaten” och som en bildad och självständig tänkare.

Färms bok är en lisa för själen för ett EU som för stunden hänger med huvudet och slits av Brexit, öst-västliga konflikter, syd-nordliga motsättningar och av ökade framgångar för flera EU-fientliga partier i många länder. Och den 26 maj är det val till EU-parlamentet igen.

Göran Färms huvudlinje anknyter till Ingvar Carlssons Europapolitiska idé om en socialdemokrati på två ben. Å ena sidan ”med kraft hävda nationella svenska intressen.” Å den andra sidan bidra till en ”kraftfull gemensam EU-politik” där så är bäst. Färm nämner bland annat sysselsättning, migration, forskning & utveckling, jämställdhet och infrastruktur.

Just nu här i Sverige kanske man som EU-vän kan se vissa ljusningar vid horisonten? Både Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna vill inför valet den 26 maj tona ned kraven på att Sverige ska lämna EU. En resa som tidigare också Miljöpartiet har gjort.

Socialdemokratin får det inte att klicka med EU. ”Problemet har att göra med socialdemokratins fortfarande vilsna och kluvna attityd i Europafrågor”, sammanfattar Göran Färm. Så är det nog.

Ingen kan dock anklaga Göran Färm för att inte göra allt vad han kan och orkar för att ändra på den saken. Hans bok torde och borde väcka intresse såväl inne i ”S-apparaten” som ute bland självtänkare som söker efter meningen med EU.