Stig-Björn Låt oss klara av det där med regeringsbildandet en gång för alla. Det enda vi vet i - i skrivande stund - är att det finns ett stort antal tänkbara scenarier.

1.Det troligaste är att Ulf Kristersson bildar regering med Kd (om de kommer in), passivt uppbackad av SD.

Och eftersom SD verkar vara ståndaktiga i sina krav på att bli respekterade som jämlikar kommer de att förse denna moderatregering med en socialdemokratisk budget, såvitt inte moderaterna ger dem något slags erkännande.

2.Något mindre sannolikt är att Stefan Löfven sitter kvar.

Det är fullt möjligt att få passivt stöd från mittenpartierna om han dumpar miljöpartiet (om de ens kommer in i riksdagen) och samtidigt gör utfästelser om breda överenskommelser.

Det krävs stora insatser framöver: Fortsatta satsningar på försvaret, moderniserad bostadspolitik, bred skattereform och en tydlig migrationspolitik.

Detta scenario kan öppna upp för följande under mandatperioden:

3.Vi får en mittenregering med socialdemokrater och några mittenpartier, legitimerad med det allvarliga läge som nationen är på väg in i när konjunkturen vänder, räntorna sticker iväg, gängkrigen fortsätter, handelskriget växer i omfattning och EU-projektet fortsätter att skaka i grunden.

4.Låt oss inte räkna bort en Alliansregering helt, även om deras uppträdande på senare tid knappast talar för ett sådant scenario. Då är ett något mer oväntat scenario troligare:

5.En mittenpartiregering med centern och liberalerna, kanske kryddad med miljöpartiet och kristdemokraterna, är ett inte helt orimligt alternativ. Något liknande var på gång 2002 och kan inte uteslutas som det parlamentariska läget ser ut just.

6.Vi lär knappast se en rödgrön regering med socialdemokrater, miljöpartiet och vänsterpartiet. Men omöjligt är det inte. Och kan vi tänka oss att socialdemokrater och moderater slår sig ihop? Detta sker inte under normala omständigheter utan kräver allvarlig kris för att kunna motiveras. Vilket vi mycket väl kan få.

7.En regering med Sverigedemokraterna då? Knappast. Men osvuret är bäst. Vi lever i en epok som motsvarar den kinesiska förbannelsen: Må du leva i intressanta tider!