Det är däremot våldsamt överdrivet att beteckna det inträffade som en samhällskris eller som döden för demokratin. Ungefär 330 000 väljare röstade på SD. Lite drygt 6,7 miljoner väljare röstade inte på partiet.

 

Överdrivna och tröttande är också de eviga terapisessionerna med Sverigedemokraternas väljare. Häromdagen var det statsminister Fredrik Reinfeldts tur att dissekera Åkessons arma valkrets. På en pressträff i Rosenbad meddelade Reinfeldt att de flesta av SD:s väljare inte var ideologiskt främlingsfientliga. De var i stället besvikna människor som inte kände minsta tillit till politik eller politiker; de misstrodde etablissemang, myndigheter och tidningar. Att de röstat på SD borde snarare uppfattas som en protest mot etablissemanget och mot det egna livets villkor, än som ett uttryck för fientlighet mot invandrare.

Artikelbild

 

Reinfeldts diagnos är bara en i mängden av förståsigpåare som lägger huvudet på sned och försöker reda ut vad som är SD-väljarnas "verkliga problem". Alla dessa diagnoser och terapiövningar landar alltid i att det liksom är "samhällets" och de vanliga partiernas fel att människor röstar på Sverigedemokraterna.

 

Det är dags att myndigförklara SD:s väljare. De bör precis som alla andra väljare få stå för de val som de gjort. De som röstat på Sverigedemokraterna har röstat på ett parti som anser att invandringen är Sveriges största ekonomiska och sociala problem. Punkt.

Artikelbild

 

Alla partier har självklart väljare med flerbottnade och irrationella skäl att rösta som de gör. Socialdemokratiska väljare är långtifrån ett enhetligt kollektiv av solidariska människor. Moderata väljare är inte en klump av människor som älskar arbetslinjen. För den sakens skull psykologiserar vi inte de "verkliga motiven" bakom dessa väljarens valhandlingar. I ett val är det den konkreta ytan som är viktig. I ett val räknas röster; inte gissningar om väljarnas röstförklaringar.

 

n n  Människor ska mötas med respekt. Det gäller även människor som röstat på SD. De har valt att stödja ett parti som vill bekämpa invandringen. Ett respektfullt bemötande av dessa väljare innebär att det är deras partival och uppfattningar som ska konfronteras och debatteras. Om deras potträning eventuellt gick snett i barndomen har inte med saken att göra.