Sören Boström: Fynd på Turbinmuseet.

"En mystisk ”turbinlampa” och en generalplan för Finspångs tätort. Det är två nya fynd som nu finns på Turbinmuseet i Finspång.

– Lampan är ett fynd från en loppis i Norrköping, berättar Leif Johannesson på Turbinmuseet. Och i det pressade glaset syns klart och tydligt skovlar från sådana turbiner som vi tillverkar i Finspång och därför tycker vi den platsar bra här på vårt museum.

Vad vet du om lampan?

– Ingenting, egentligen. Så det vore ju väldigt roligt om någon, som har information om lampan, kan höra av sig. Det roligaste vore förstås om den är tillverkad på Reijmyre glasbruk, men det vet vi som sagt inget om."

Widar Andersson: Arkösund tog plats i Alaska.

"På lördagskvällen var det mer än fullsatt på pub Kompassen i Arkösund. Värdparet Ingela Alderin Hagring och Lars Hagring hade laddat upp med popcorn, öl och godisskålar och alla stolar som kunde uppbådas och som fick plats var utställda i pubrummet framför en vit filmduk. Utanför puben hade den röda mattan rullats ut och marschallerna hade tänts. På initiativ av Jonas Albinson bjöds det in till en "40-år-senare-visning" av den "fruktansvärt iskalla thrillern" Björnön som hade premiär 1979. Filmen bygger på en bok av Alistair Maclean och spelades in på Alaska av filmbolaget Columbia Pictures.

– Jag var nio år vid premiären. Jag tror jag såg den i Kuddby, sa Jonas Albinson till Folkbladet.

Arkösund hade en hel del med filmen att skaffa:"