Åsa Hanell: 300 kronor blir miljonförlust.

"Lokalvårdaren tog begagnad städutrustning för 300 kronor. Nu har han åtalats för stöld och rättegången kommer att kosta samhället cirka 70 000 kronor. Hade det inte varit enklare att lokalvårdaren fått böter för brottet, som man får om man till exempel bryter mot trafiklagen och kör för fort? En åklagare som Folkbladet pratat med menar att det inte är beloppet utan att det stals från arbetsgivaren, till skillnaden från det som kallas snatteri och kan handla om att man stjäl en vara i en butik för ett värde under 1000 kronor, som gör att det rubriceras som stöld och då är också som åklagare skyldig att väcka åtal.

– Det finns möjlighet att som åklagare att inte väcka åtal, så kallad åtalsunderlåtelse, men om man tror på en fällande dom så ska man väcka åtal. Sedan är det upp till tingsrätten att besluta om det är stöld eller ringa stöld (tidigare snatteri).

Och eftersom polisen kom till platsen och tog upp en anmälan, så blir det nu ett rättsligt efterspel. Till en kostnad för samhället, betalt av skattebetalarna, på cirka 70 000 kronor."

Malin Ahnoff: 12-årig flicka påkörd.

"Det rörde sig om ett barn, en 12-årig flicka, som blivit påkörd på ena benet. Polisen och räddningstjänsten begav sig till platsen och inre befäl på Räddningstjänsten Östra Götaland uppgav att det var lugnt på platsen när de kom dit. Flickan fick åka ambulans till sjukhus för undersökning av sin skada. Skadeläget är än så länge oklart."