Helena Wikström/Markus Görs Akademikerfacket SSR: Var fjärde kurator har slutat. (Debattartikel.)

"En bra början är att ta bättre vara på den personal som redan finns. Personalomsättningen är onödigt hög. Det framgår klart av siffror som Akademikerförbundet SSR har beställt från Statistiska Centralbyrån, SCB.

I Norrköpings kommun var personalomsättningen bland alla akademiker med längre högskoleutbildning förra året 24 procent. Så här såg det ut bland några av våra större medlemsgrupper i kommunen:

Socialsekreterare 23 procent, skolkuratorer 25 procent, biståndsbedömare 39 procent, planerare och utredare 33 procent."

Widar Andersson: Misshandlad rättsstat.

"Anmälningarna mot hot och våld i skolan har fördubblats på bara fem år. Ungdomar rör sig också mer än andra ute på gator och torg på kvällarna, nyttjar kollektivtrafiken, besöker badhus och fritidsgårdar och bibliotek. Ungdomar behöver skydd och trygghet; utöver vad de allra flesta får av föräldrar och andra trygga vuxna i sin närhet. På sista raden är det enbart en fungerande rättsstat och närvarande poliser som kan sätta de avgörande normerna mot våld, hot och övergrepp. I många fall är också gärningsmännen mycket unga. Sverige tycks stå vidöppet och naket mot unga kriminella. De kan gå och komma som de vill. Även efter att de misshandlat poliser i tjänst. Frustrationen bland rättsstatens medarbetare är begriplig."