Stig-Björn Ljunggren: Heder – grupps varumärke

För det första är inte hederskultur något som uppkommer ur tomma luften. Heder är den egna gruppens ”varumärke”. Det blir slags valuta som garanterar pålitlighet i samverkan med andra grupper. Ungefär som företag tar en kreditupplysning innan vi får köpa på avbetalning.

I vårt samhälle är det personnumret som är nyckeln till heder. I andra samhällen vem du är släkt med.

Tack vare välfärdsstaten har vi blivit av med vår klanbaserade hederskultur. Men själva tanken, att vi är kollektivt ansvariga för vad andra i vår närhet gör, lever kvar.

Till jul anser vi exempelvis att nära släktingar inte ska behöva sitta ensamma. Om vår duktiga dotter är framgångsrik i simningstävlingar klipper vi ur notisen ur tidningen och sätter upp på kylskåpet. Men om sonen blir polisanmäld för att ha skjutit med luftgevär på grannes katt skäms vi kollektivt och talar helst inte om saken.

Sofia Norin: "De passar på att svartmåla muslimer"

Den muslimska friskolan Kunskapsljuset omnämns i rapporten om salafism. Skolans ägare Isam Bardaqji: "Alla passar på att svartmåla muslimer."

I rapporten om salafism – en fundamentalistisk inriktning inom islam som har vuxit sig starkare i Sverige, enligt en ny rapport av Försvarshögskolan, tas friskolan Kunskapsljuset upp som ett exempel på salafismens utbredning.

Skolan har tidigare kritiserats av före detta anställda för att vara en "sekt" och för att män och kvinnor inte tar varandra i hand när de hälsar.