Carolina Nilsson och Malin Perk: Moralpoliser märks av även i Norrköping

Enligt forskningsrapporten trakasseras kvinnor som exempelvis inte bär slöja på offentliga platser i Norrköping av så kallade "moralpoliser".

– Min mamma och mina släktingar har råkat ut för det flera gånger. Min mamma satt på spårvagnen då det kom fram män till henne som sa "usch" och tittade på hennes urringning. De sa även till henne att täcka håret. Men hon blev förbannad och pekade finger till dem, berättar en kvinna som Folkbladet pratar med. Själv har hon inte råkat ut för något liknande, men berättar att hennes dotter, som går i mellanstadiet på Navestadsskolan, får höra av killar i klassen att hon är "försvenskad" och retas på grund av det.

– Det är helt fruktansvärt! Att barn i den åldern säger så.

Dessutom delades tjejer och killar upp när de skulle besöka badhuset under skoltid.

Stig-Björn Ljunggren: Migrän kan botas

Huvudvärksförbundets Anna Karin Wallberg menar att det egentligen finns alla instrument för att ge den över en miljon svenskar som är drabbad av migrän och liknande problem hjälp.

Det som saknas är kunskaperna.

Hur är det då med samhället? Är det lika lätt att se om ett samhälle är sjukt?

Machavelli säger någonstans att tvinsoten, alltså en sjuklig avmagring och borttynande, i början är svår att diagnosticera, men lätt att bota. Men längre fram i förloppet är tvinsoten lätt att känna igen, men svår att bota.