Åsa Hanell: Tom bostad lockar.

"På polisens hemsida skriver man om att tjuvar inte har någon reglerad arbetstid utan att risken att drabbas av inbrott finns året, dygnet runt. Och när du är bortrest och bostaden står tom är risken som störst.

– Tjuven har dock inte semester så se över ditt inbrottsskydd innan du åker, uppmanar polisen på sin hemsida.

För att semestern ska bli den härliga och bekymmersfria tid som alla vill att den ska vara finns det några saker att tänka på, till exempel att göra det svårare för tjuven, genom att på olika sett få bostaden att se ut som att någon bor där och är hemma

– På så sätt sprider du osäkerhet även hos en mer rutinerad tjuv.

Fler saker du kan göra för att skydda dig mot inbrott är att tipsa grannar, be någon att titta till din bostad och ta in posten."

Widar Andersson: Vilka formar vår samtid?

"Riskerna är inte mindre för den som ger sig på uppgiften att peka ut några samtida människor som de som kommer/kom att forma vårt pågående sekel. Kortsynthet och önsketänkande är farorna som lurar i natten i detta fall.

En författare som Lena Andersson, politiker som Annie Lööf, Ardalan Shekarabi och Jimmie Åkesson, artister som Zlatan och Håkan Hellström, journalister som Anna Hedenmo och Jörgen Huiltfeldt; är de parenteser eller sekelsamhällsformare? Omöjligt att veta. Mitt råd är att göra det vi tycker är rätt och riktigt nu så får andra om hundra år bedöma vad det var värt."