Carolina Nilsson: Pedagogernas roll viktig för svenska.

""Det viktiga är att barnen kan 5 000 - 6 000 ord när de börjar förskoleklass. Om man har det på svenska eller arabiska spelar mindre roll", säger Olle Johansson (S), kommunalråd med inriktning på utbildningsfrågor.

Han har inte hört programmet i Sveriges Radio men har uppmärksammas på att det finns förskolor där barn lär sig, och pratar, väldigt lite svenska i vissa av Norrköpings kommunala förskolor.

Det är sådana saker man lyfter. Vi lever i en bostadssegregation och när det kommer många barn med arabiska som modersmål så blir det vissa förskolor som får många barn med arabiska som måste lära sig svenska. Så visst, det finns en problematik, säger han."

Widar Andersson: Wallströms verkliga ord.

"Till slut var det partiveteranen och utrikesministern Margot Wallström som i en intervju med DN: s Ewa Stenberg (30/10 2015) valde att använda verkliga ord: "Situationen i  Sverige bekymrar henne. Det var därför hon talade med Filipstads Per Gruvberger.

– De vet inte hur de ska klara sin budget, de har upp till 200 barn som de inte kan placera i skolan nu. Och socialtjänsten går helt på knäna. Kommunalrådet säger att risken är att det blir en polarisering mellan människor i samhället. (--) Jag tror att de flesta känner att vi inte kan upprätthålla ett system där det kanske kommer 190 000 människor varje år, i längden kommer våra system att braka ihop. Och det mottagandet kommer inte att få folkligt stöd."